Gudula Cultureel biedt deze zomer weer veel muziek

0
Op 30 juni spelen 10 koperblazers vanaf de trans van de kerktoren samen met de beiaard (foto: PR/Gudula Cultureel)

LOCHEM – De Stichting Gudula Cultureel biedt deze zomer veel muzikale activiteiten. Het bijzondere hiervan dat ze gratis toegankelijk zijn. Al helpt een vrije gift of vriend worden aanzienlijk. De komende maanden is er elke twee weken een zomerconcert op de vrijdagavond, zes in totaal. Op de tussenliggende vrijdagen zijn er vijf beiaardconcerten te beluisteren. En op woensdagochtend wordt zes keer een (markt)orgelconcert gehouden zijn er vijf beiaardconcerten te beluisteren.

De stichting heeft een brochure uitgebracht waarin alle activiteiten worden toegelicht. Het eerste zomerconcert werd vorige week al aangekondigd in deze krant. Aanstaande vrijdag, 23 juni, geeft Capella Gudula onder leiding van Els Dijkerman een concert in de kerk. Zij voeren werk uit van componisten als Byrd, Tallis en Gibbons.

Shura Lopivsky

Op vrijdag 7 juli volgt een concert van Shura Lopivsky. Zij vertolkt Jiddische en Joodse liederen. Haar laatste CD werd gepresenteerd in het tv-programma Podium Klassiek. In Lochem laat ze zich begeleiden door vier andere musici. Daaronder klezmer-violist Bert Vos, die vorig jaar een optreden verzorgde in de kerk. Hij is onder meer bekend als begeleider van bandoneonist Caral Kraayenhof.

Op vrijdag 21 juli is het Euregio Strijkkwintet aan de beurt. Zij maakten vorig jaar ook al deel uit van het programma en dat is wegens succes geprolongeerd. Dit keer staan werken van Mendelsohn en Mozart op het programma. Van heel andere aard is het concert dat Floor LeCoultre en Marin van Hees op 4 augustus geven. Daarbij draait het om muziek van twee contrasterende componiste: Astor Piazzolla en Arvo Pärt. De eerste was Argentijn en wereldberoemd als vernieuwer van de tango en begaafd bandeonist. De tweede is een Fin die onder kenners hoog staat aangeschreven als hedendaags componist van gewijde muziek.

Piazzolla

Op 18 augustus volgt een concert van Maaike Bosscher (harp) en Gertie Bruin (accordeon). Zij schrijven alle arrangementen zelf, al was het maar omdat deze niet voor het oprapen liggen voor de combinatie van harp en accordeon. Ook hier komt werk van Piazzolla om de hoek kijken, net als van Ravel, Frank, Tierssen en Jenkins. De reeks zomerconcerten wordt op vrijdag 1 september afgesloten met een optreden van het vrouwenkoor Hera, onder leiding van Raghna Wissink. Het programma is volledig a capella en omvat onder meer werk uit de canon van de 13e eeuw, Scandinavische Volksmuziek en werk van de Amerikaanse componisten Copland en Barber. Ook moderne composities van Nederlandse bodem komen voorbij.

Op de tussenliggende vrijdag komen de liefhebbers van beiaardmuziek aan hun trekken. Dan klinkt telkens tussen 19.00 en 20.00 uur muziek uit de toren. De verrichtingen van de beiaardiers zijn echter ook te zien op een beeldscherm dat aan de voet van de toren staat. Op 30 juni wordt de serie afgetrapt met een heel bijzonder concert. Tien koperblazers -afkomstig uit verschillende kernen van de gemeenten Lochem – nemen het gezegde ‘hoog van de toren blazen’ dan erg letterlijk. Ze staan op de trans van de toren en spelen samen met stadbeiaardier Jan-Geert Heuvelman. Dat is ongetwijfeld van verre hoorbaar. Er wordt werk gespeeld van Leen ’t Hart, Händel en Lerinckx. Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Beiaard

Op 14 juli bespeelt Frans Haagen de beiaard en op 28 juli doen Hylke Banning en Esther Schopman dit. Op 5 augustus is het opnieuw de beurt aan Geert-Jan Heuvelman en een week later beklimt hij de toren opnieuw, om samen te spelen met pianist Boudewijn Zwart. Tijdens de beiaardconcerten staat bij het al genoemde beeldscherm een ‘hoed’ voor een vrije gift. Dit kan ook via een QR-code die daarbij staat.

De zes (markt)orgelconcerten worden gehouden op woensdagochtend, te beginnen op 12 juli met Dennis Vallenduuk. Op 19 juli volgt Els Dijkerman en op 26 juli Susanne Paulsen. Op 2 augustus begeleidt organist Henk Linker de mezzosopraan Valeria Boermistrova. Organist Marcus Bennink geeft op 9 augustus acte de presence en op 16 augustus wordt de reeks afgesloten met een concert van Gijs van Schoonhoven.

Vrienden

Om iedereen de kans te geven om van de muziek te genieten spant Stichting Gudula Cultureel zich in om de activiteiten gratis toegankelijk te houden. Naast de vrije gift is het mogelijk om Vriend van Gudula Cultureel te worden. Hiervoor wordt 30 euro voor één persoon over 45 euro voor een duo gevraagd. Meer geven mag uiteraard. Vrienden hebben recht op een gereserveerde zitplaats bij alle concerten. Deze wordt tot een kwartier voor aanvang van elke activiteit vrijgehouden. Verder wordt ongeveer eens per jaar een speciale activiteit voor vrienden gehouden.

De brochure met alle activiteiten is te vinden op verschillende plekken in Lochem, waaronder bij de VVV.

Kijk ook op: gudula.nu