Driebandenspelers BC Bousema grijpen naast landstitel

0
Foto ter illustratie

(tekst: Jaap Gönning/eindredactie: LochemsNieuws)
LOCHEM/UDEN – De driebandenspelers van BC Bousema uit Lochem zijn er maandagavond niet in geslaagd de landtitel naar zich toe te trekken. In Uden ging de return tegen SIS Schoonmaak verloren. Het Brabantse team mag zich hierdoor landskampioen noemen. Na de eerste twee partijen was de stand nog in evenwicht.

Gezien het competitieverloop is de eindzege van SIS niet verrassend, maar de Lochemers hadden gehoopt voor een stunt te zorgen. Zeker nadat het eerste treffen in de finale, thuis, in remise eindigde.

Balans

Halverwege was de strijd in balans. Jean van Erp (SIS) won overtuigend in 15 beurten van Johan Loncelle (Bousema) met 40-25. Namens Bousema trok Frans van Schaik in de 38e beurt de partij tegen Raimond Swertz met 39-40 naar zich toe.

Van Erp begon sterk aan zijn partij tegen Loncelle en leidde na twee beurten comfortabel met 15-2. De Belg in Lochemse dienst kwam halverwege goed terug, 21-19 na negen beurten, maar kon deze stijgende lijn niet doortrekken. Van Erp maakte in de vijftiende beurt opnieuw een serie van acht caramboles en won zo de partij.

Van Schaik

Op de andere tafel leek er voor Frans van Schaik geen vuiltje aan de lucht. De Amsterdammer had na 22 beurten een ruime voorsprong van 19-31, maar vergat de partij snel af te maken. Door onnodige missers kwam Swertz steeds dichterbij en kwam zelfs in beurt 37 op een 39-37 voorsprong. Van Schaik maakte gelijk en toen Swertz even later eveneens vergat de partij als eerste te beëindigen. Hierdoor trok Van Schaik aan het langste eind.

“Ondanks de 2-2 stand stonden we wel met 15 caramboles achter. Martin en Stefan moesten daarom minimaal drie punten pakken om niet afhankelijk te zijn van de gemaakte caramboles”, aldus Bousema-captain Ronny Hazewinkel.

Vervlogen hoop

In het tweede deel vervloog de Lochemse hoop op een stunt van formaat. Zowel Martin Horn als Stefan Galla verloren hun partijen van respectievelijk Eddy Merckx en Raimond Burgman. Beide Lochemse spelers keken steeds tegen een achterstand aan. Halverwege waren beide partijen echter nagenoeg in evenwicht. Het bleef tot het einde spannend maar het waren uiteindelijk toch de spelers van SIS die de winst voor zich opeisten.

Eddy Merckx won in 26 beurten van Martin Horn met 40-35 en Raimond Burgman die in het tweede een paar goede series kende won in 28 beurten van Stefan Galla met 40-33.

Teleurstellend

“De uitslag is niet allen geflatteerd voor ons maar ook teleurstellend. Misschien met uitzondering van de partij van Johan Loncelle hebben wij mogelijkheden gehad om te winnen. Desondanks moet ik mijn spelers complimenten geven die het bijna onmogelijke mogelijk hebben gemaakt, maar het mocht helaas niet zo zijn. Ik feliciteer de tegenstander
dan ook met de cup met de grote oren”, ondanks een teleurgestelde maar realistische Hazewinkel.