Die ‘verdraaide’ papiercontainer!

0
In wijken waar papier wordt ingezameld door een vereniging moeten de container zo staan (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Dit wordt een lastig verhaal! Het gaat over de delen van de gemeente Lochem waar het oud-papier nog wordt ingezameld door verenigingen. Daar staat de container vrijwel overal verkeerd om aan de weg. Dit kost de vrijwilligers extra werk.

Bij de invoering van de blauwe container ontving iedereen een brief waarin werd gevraagd om de bak met de wielen en het handvat naar de stoeprand te zetten. Net andersom dus als al die andere containers. En… dit geldt alleen voor wijken waar vrijwilligers betrokken zijn bij de inzameling. Alle anderen moeten dit verhaal snel vergeten.

Lees verder onder de afbeelding…

Wens
Bij de gemeente snappen ze wel dat het lastig uit te leggen is dat slechts één container andersom aan de weg ‘moet’. En omdat dit in slechts enkele wijken speelt is het lastig communiceren. Klachten van verenigingen zijn bij de gemeente en bij Circulus-Berkel overigens niet bekend. LochemsNieuws vernam dat vrijwilligers wel de wens uitten dat ze niet elke container moeten omdraaien voordat deze in de hefinrichting aan de achterzijde van de vuilniswagen kan worden gehangen.

Mannenkoor
Via de secretaris laat het Lochems Mannenkoor – een van de inzamelende verenigingen – weten dat de verwarring bekend is maar dat de vrijwilligers soepel omgaan met de verkeerd geplaatste containers. ,,Tot klachten bij onze mensen heeft het niet geleid”, aldus dus secretaris.

Wielen naar de weg
Wie de betrokken vrijwilligers een handje wil helpen zet de blauwe container dus voortaan met de wielen naar de weg. Alle andere containers worden met zogeheten zijladers geleegd en moeten andersom staan. Dit geldt ook voor papiercontainers in gebieden waar geen vrijwilligers actief zijn.

Afvalkalender
Wie niet weet of er een vereniging bij de papierinzameling betrokken is, kan de afvalkalender raadplegen. Wanneer daar de postcode en het huisnummer worden ingetikt verschijnt de kalender. Wanneer het papier wordt ingezameld in samenwerking met een verenging wordt dit bovenaan, onder de adresregel, vermeld (zie afbeelding hieronder). Staat daar niets dan wordt de papiercontainer met een zijlader opgehaald en kan de container net zo worden neergezet als alle andere.

lees verder onder de afbeelding…

(bron: circulus-berkel.nl)

Bijverdienste
Bij de invoering van de papiercontainer besloot de gemeente om de verenigingen die al oudpapier ophaalden in de gelegenheid te blijven stellen om een centje bij te verdienen. De container vergemakkelijkt het werk van de vrijwilligers. Geen zware kartonnen dozen meer en bij slecht weer geen nat papier. Maar het telkens moeten omdraaien van de vaak zware bakken is geen pretje. Een handje helpen kan dus geen kwaad.
Een consequentie van de invoering van de nieuwe methode was overigens ook dat verenigingen geen minderjarigen meer mogen inzetten.