De Clip Lochem: dagbesteding en sociale werkplek op maat

0
Fabian Hammers is geconcentreerd aan het werk bij De Clip Lochem (foto: De Clip/ZoZijn)

LOCHEM – Op het Lochemse bedrijventerrein Aalsvoort staat De Clip. Daar werken mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt. In een professionele setting wordt dagelijks gewerkt voor verschillende opdrachtgevers. Daarvan is overbuurman Mepal de grootste. Er werken momenteel 32 mensen.

Persoonlijk begeleider Meine Lintenbrink laat tijdens een rondleiding zien dat er twee groepen zijn te onderscheiden bij De Clip. De eerste groep wordt ZoZijn genoemd omdat het daarbij voornamelijk gaat om cliënten van de gelijknamige instelling voor mensen met een beperking, maar ook van Philadelphia, Humanitas en mensen die zelfstandig wonen. De tweede groep heet ‘t Baken en is vernoemd naar het gemeentelijke loket voor zorg, werk en inkomen. Daarbij handelt het zich voornamelijk om mensen die voorheen werkzaam waren in de voormalige sociale werkvoorziening Delta, die op 1 januari 2020 os gestopt.

Groepen

“Er is een duidelijk verschil tussen beide groepen”, zegt Meine Lintenbrink. “Bij de groep ZoZijn is de productiviteit minder belangrijk. Bij ‘t Baken zitten mensen met een arbeidscontract, dus daar wordt serieuzer gewerkt.” Corona heeft wel het nodige veranderd. Zo zitten de medewerkers nu op ruime afstand van elkaar aan hun eigen tafel. Onder normale omstandigheden zit men meest aan een grote tafel en is het onderlinge contact veel directer dan nu.

Het huidige regime maakt ook dat het woekeren is met de beperkte ruimte in het gebouw. Daarom worden ook de kantine en een aantal kantoorruimtes gebruikt voor productiewerk. Verder maakt een flink magazijn deel uit van het pand. Ondanks de maatregelen is de sfeer uitstekend. Bezoekers worden enthousiast begroet en er wordt veel gelachen, zo ondervond de verslaggever.

Werkzaamheden

Het werk bestaat uit het monteren, labelen en verpakken van producten van Mepal. Andere opdrachtgevers zijn Enveloprint, VK Print, Suseela Gorter, Welgraven en Around the Corner. Voorkomende werkzaamheden omvatten verder het stickeren van producten zodat deze worden voorzien van een streepjescode. Ook het sorteren, inpakken, montage en assembleren behoren tot de taken. Tot dat laatste behoort ook het sealen en verzendklaar maken van pallets met opdrachten. Dat is teamwerk.

lees verder onder de afbeelding…

Michael Brinkerink is bezig met montagewerk bij De Clip Lochem (foto: De Clip/ZoZijn)

Beeldvorming

Meine Lintenbrink zegt: “We zijn onder andere via sociale media wat meer naar buiten aan het treden. We willen graag het juiste beeld neerzetten en een kijkje achter de schermen bieden. Bij veel mensen bestaat het idee dat dagbesteding als deze weinig om het lijf heeft. Maar het levert de maatschappij juist veel op. Zowel voor de opdrachtgevers als voor de mensen die hier werken. Want dat is voor het grootste deel: gewoon werk.” De ligging, midden op een industrieterrein, draagt ook bij aan het gevoel van een gewone werkomgeving. “Het is meer dan dagbesteding. Het is een sociale werkplek in de breedste zin van het woord.”

Met name bij de cliënten van ZoZijn wordt goed gekeken naar wat iemand kan en wat hij of zij graag wil leren. Steeds nieuwe dingen leren en zo zelfstandig mogelijk werken zijn belangrijk. De begeleiding is gebaseerd op d zogeheten EIM-methode (Eigen Initiatief Model). De medewerkers wordt gestimuleerd om een probleem zelf op te lossen. Dat bevordert de zelfstandigheid.

De Clip biedt regelmatig een inkijkje via sociale media:

Klik HIER voor Instagram
Klik HIER voor Facebook