Waardige herdenking van 1 jaar oorlog Oekraïne

0
Een kaarsenceremonie maakte deel uit van de herdenking in de St. Josephkerk (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – In de St. Josephkerk in Lochem is vrijdagavond een waardige herdenkingsbijeenkomst gehouden, waarbij werd stilgestaan bij de start van de nu precies 1 jaar durende oorlog in Oekraïne. Hierbij was een grote rol weggelegd voor de ontheemden uit het land die in de gemeente Lochem een onderkomen vonden.

Meer foto’s onder dit bericht…

De bijeenkomst begon met het zingen van het Oekraïense volkslied en een toespraak van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve die één-op-één werd vertaald voor tolk Rita Thijs. De burgemeester sprak van een gevoel van nederigheid omdat er nu al een jaar een oorlog woedt in Europa. “Een jaar van pijn en verdriet, maar toch ook van vertrouwen en eenheid.” Veel Oekraïners vonden een veilige plek in Lochem. Van ‘t Erve bedankte gastgezinnen, vrijwilligers en professionele hulpverleners voor hun inzet. Velen van hen waren bij de herdenking in de kerk aanwezig. Net als gemeenteraadsleden.

Europees gevecht

De burgemeester haalde woorden aan die president Zelensky eerder op de dag had uitgesproken. Het was een pleidooi voor het voor het internationaal strafhof in Den Haag brengen van oorlogsmisdadigers. “Dat zijn wijze woorden. Den Haag is de stad en recht en vrede”, aldus de burgemeester. En hij zei ook: “Dit is geen oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar een Europees gevecht voor vrijheid en rechtvaardigheid.” Dit werd gevolgd door een gedicht dat zowel in het Oekraïens als in het Nederlands werd voorgedragen.

lees verder onder de foto…

Een hart van gele en blauwe kaarsen voor de kerk (foto: LochemsNieuws)

Vervolgens werd een indrukwekkende kaarsenceremonie gehouden, die leidde tot een zee van licht op het koor van de kerk. Daarop vroeg de pastoor twee minuten stilte voor alle slachtoffers van de oorlog. Hij zei: “Het zou niet mogen gebeuren dat we zo bij elkaar moeten komen. Het zorgt voor een gevoel van onmacht.” Daarna droeg hij op orthodox katholieke wijze een gebed voor. Dit was hetzelfde gebed dat hij een jaar geleden, naar aanleiding van de Russische inval op 24 februari 2022, had voorgedragen.

Bedankt

In de kerk klonk een aantal keren vioolspel van de uit Oekraïne gevluchte en in Lochem wonende Sophia. Er was een toespraak van twee Oekraïners die zowel de mensen in Nederland, als de achterblijvers die in Oekraïne vechten en de economie draaiende houden, bedankten. Een aantal kinderen spraken de aanwezigen eveneens toe en oogsten hiermee een stevig applaus.

Buiten de kerk brandde een hart van gele en blauwe kaarsen. Bij vertrek ontvingen alle aanwezigen een zakje met zonnebloem zaden. De zonnebloem geldt als symbool voor Oekraïne.

Stream

De bijeenkomst was op de website van de gemeente te volgen via een livestream. Dit was onder meer bedoeld voor ontheemden die een bijeenkomst zoals in de kerk emotioneel niet aankunnen.

De Oekraïense vlag ontbrak niet (foto: LochemsNieuws)
Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve met tolk Rita Thijs (foto: LochemsNieuws)
Kinderen oogstten applaus met hun voordracht (foto: LochemsNieuws)
Tijdens de herdenking werd een gedicht voorgedragen (foto: LochemsNieuws)
Een zee van licht door vele kaarsen die door de bezoekers werden aangestoken (foto: LochemsNieuws)