Bevrijders herdacht in Barchem en Nijmegen

0
Het graf van William Hurrel op de begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen (eigen foto)

BARCHEM/EEFDE – Op Kerstavond zijn op de begraafplaats in Barchem 25 kaarsen ontstoken bij de graven van militairen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij de bevrijding van de regio. En in Nijmegen werd hetzelfde gedaan bij het graf van William Hurrel. Het toestel van de Engelse piloot stortte in 1945 neer bij Eefde. Zijn lichaam werd pas in 2019 geborgen. Dit jaar vond hij zijn laatste rustplaats op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen.

Op de oorlogsbegraafplaats in Nijmegen ging bijzondere aandacht uit naar William Hurrel. De eerste van vele kaarsen werd ontstoken bij zijn graf..Ook werd een kruis geplaatst met 101 klaprozen (poppy’s). Dit gebeurde door wethouder Jean Paul Broeren van Nijmegen en de leerlingen Siéna Kosman, Siebe Hannes en Damian van Eldijk van de Tarcisiusschool in Nijmegen. Bij de plechtigheid waren ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en militair attaché Piers Strudwick van de Britse ambassade aanwezig.

Aandacht

Lochemer Berry Swarthoff had bij de organisator van de herdenking in Nijmegen aangedrongen op aandacht voor het graf van William Hurrel. “Dat leidde tot meer aandacht dan ik had verwacht, vooral ook omdat ik aankondigde om beelden naar de familie van Hurrel te sturen. Die familie emigreerde na de oorlog van Engeland naar Australië”, aldus Swarthoff.

William Hurrel werd op 29 september begraven in op de oorlogsbegraafplaats van de Gemenebest in Nijmegen. Enkele van zijn nabestaanden waren hierbij aanwezig.

Op de begraafplaats Barchem werden op Kerstavond kaarsen ontstoken voor omgekomen bevrijders (eigen foto)