Gelderse campagne om beter te leren lezen en schrijven

0
(bron: Provincie Gelderland)

ARNHEM/LOCHEM – In Gelderland hebben ongeveer 200.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Deze mensen – met Nederlands als moedertaal – hebben bijvoorbeeld moeite met bijscholing voor hun werk of het voorlezen van een kleinkind. De Provincie Gelderland prolongeert daarom de campagne ‘Gelderland Geletterd’. Deze richt zich met name op mensen die zich nog niet kunnen of durven aanmelden voor een taal- of schrijfcursus.

Aan de provinciale campagne zijn dit jaar zijn er vier nieuwe onderwerpen toegevoegd. Met de input van de doelgroep en professionals, want zij weten het beste hoe mensen die moeite hebben met lezen zijn te bereiken. En hoe een campagne hen kan helpen. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven start de campagne op donderdag 8 september met radio- en tv-spots. En er is een social mediacampagne.

In heel Gelderland is de campagne te zien in taalhuizen, bibliotheken, gemeenten en onderwijs- en welzijnsinstellingen en op vele andere plaatsen. Allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat Gelderland ‘geletterd’ wordt.

Op de koffie

Op verschillende plaatsen in Gelderland is er extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In de Week van Lezen en Schrijven kunnen belangstellenden zich op dinsdag 13 september en/of woensdag 14 september persoonlijk laten informeren in verschillende Achterhoekse plaatsen. Onder genot van een kop koffie vertellen mensen uit de doelgroep openhartig over hun ervaringen met laaggeletterdheid, maar ook over de mogelijkheden en oplossingen die er zijn.

De inloopbijeenkomsten:
Dinsdagochtend 13 september – Doetinchem
Dinsdagmiddag 13 september – Berkelland
Woensdagochtend 14 september – Terborg (Oude IJsselstreek)
Woensdagmiddag 14 september – Aalten
(Raadpleeg de websites van de gemeenten voor precieze tijdstippen.)

Dagelijks leven

Niet goed kunnen lezen en schrijven kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven. Het gaat niet alleen om het voorlezen van je kind of kleinkind, maar ook om het kunnen volgen van cursussen, bijscholing op het werk of het online afsluiten van een verzekering. Met de campagne wil de provincie het thema meer bespreekbaar maken, in de hoop mensen over een drempel helpen. En ze ervan te overtuigen dat er wat aan te doen is.

“In een tijd dat er zoveel op u afkomt, is het belangrijk dat u informatie tot u kunt nemen. Het helpt u keuzes te maken. Ik vraag u, als u aarzelt, zet alstublieft die ene stap die noodzakelijk is om in dit opzicht uw leven te veranderen”, aldus Gelders gedeputeerde Peter Drenth. De provincie werkt samen met Rijnbrink, Samenwerkende Gelderse bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, alle Gelderse gemeenten en het onderwijs.

Meer op: www.ikdoeookmee.nl