Daltonschool Nettelhorst wint E-waste Race

0
Leerlingen van de Daltonschool Nettelhorst zamelden bij 3000 oude apparaten in voor recycling. In het midden (met colbert) wethouder Henk van Zeijts (foto: Circulus-Berkel)

LOCHEM – Vier weken lang zijn 10 basisscholen uit de regio de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze 17.444 oude apparaten op. Daltonschool Nettelhorst uit Lochem is met 2.989 stuks de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem overhandigde de deelnemende leerlingen vrijdag de prijs: een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam.

Trots

Van 16 september tot 18 oktober hebben de leerlingen zich ingezet om zo veel mogelijk E-
waste of E-goed (alles met stekker, accu of batterij) in te zamelen. Wethouder Henk van
Zeijts is trots dat een Lochemse school de wedstrijd heeft gewonnen en zette de leerlingen
van de Nettelhorstschool in het zonnetje. Van Zeijts: ,,Jullie hebben enorm je best gedaan en zijn veel deuren langs geweest. Samen hebben jullie heel veel oude apparaten ingezameld waardoor waardevolle materialen gerecycled kunnen worden. Fantastisch gedaan!”

Apart inleveren

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het scheiden van elektrische en
elektronische apparaten. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat de apparaten niet apart worden ingeleverd.

Hergebruik

Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een
website, waarna scholieren de apparaten, zoals een kapotte citruspers, dvd-speler of haardroger, aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een
duurzame kringloop: de materialen ervan worden opnieuw gebruikt.

Samenwerking

De wedstrijd is een samenwerking tussen E-Waste Race, Weee Nederland en Circulus-
Berkel. Meer informatie over het inleveren van elektrische en elektronische apparaten is te vinden op: www.circulus-berkel.nl.