Bedrijfshulpverleners Stadshuus geslaagd en aan de bak tijdens oefening

0
BHV-oefening bij het Stadshuus (eigen foto)

LOCHEM – Het Stadshuus in Lochem heeft een frisse brigade van 14 b bedrijfshulpverleners (bhv’ers) klaar staan voor het geval zich onverhoopt een calamiteit voordoet in het pand aan de Markt. Alle deelnemers slaagden vorige week al en deze week volgde een succesvolle oefening.

De tijdens de e-learning-cursus behandelde lesstof werd maandagmiddag een praktijkmiddag gehouden. ‘s Avonds werd het geleerde middels een powerpoint-presentatie door Herman Neppelenbroek, coördinator gebouwbeheer en veiligheid, toegespitst op de situatie binnen het Stadshuus. Aan het eind van deze presentatie ging ‘onverwachts’ de sirene in Het Stadshuus af, waarna de bhv’ers direct in de praktijk konden oefenen -wat te doen, als het alarm afgaat.

Brandweer

Bhv’er André Smit had inmiddels met de brandweer geregeld, dat de brandweer zijn gebruikelijke maandagavond oefening in het Stadshuus zou houden. Zij rukten met twee
brandweerauto’s uit. Er werd een brand gesimuleerd op de tweede etage bij de CV-ruimte.
Door een rookbom ontstond daar veel rook. Ook lag er een dode, al was dat gelukkig slechts een pop.

lees verder onder de foto…

BHV-oefening bij het Stadshuus (eigen foto)

Paniek

Verder werden twee gewonden – eveneens poppen – gemeld en iemand – die de bijbehorende paniek goed speelde – zat vast in de lift. Het hele gebouw moest worden ontruimd. Dit leverde enig ongemak op voor Kledingbank Goed en de mensen, die bij Atelier met Stip een workshop schilderen volgden.

Reanimatie

Eén vrouw moest met haar rollator de trap op gedragen worden. En van de gewonden moest er één worden gereanimeerd. Beiden werden (vitueel) afgevoerd naar
omringende ziekenhuizen.

Evaluatie

Na het sein brand meester werd een evaluatie gehouden. Ondanks de emoties en het hoge
adrenalinegehalte vond men de oefening bijzonder leerzaam en nuttig. Veel ging daarbij goed. Op sommige punten werd aangetoond waar nog meer op geoefend moet worden en waar er hiaten zitten mocht zich een echte calamiteit voordoen.

Na de oefening stond er voor de deelnemers iets te drinken klaar waarmee de spanning werd geblust, en kon er na zoveel hectiek vrolijk worden nagepraat.

BHV-oefening bij het Stadshuus (eigen foto)