Zorgen om ‘shredderen van egels’ uit bladkorven

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Gaan egels, die zich in de bladkorven te goed doen aan de insecten die daar leven, na lediging van de korven de ‘shredder’ in? Die vraag stelde LochemGroen! maandag aan wethouder Lex de Goede. “Garanties bestaan niet in het leven, maar de kans is klein”, aldus de wethouder. Dat blad door de shredder gaat acht hij ook al niet aannemelijk.

LochemGroen! vroeg onder meer of de bladkorven, als ze geleegd worden, worden gecontroleerd op de aanwezigheid van dieren. Volgens De Goede gebeurt dit vrij minutieus. De korven worden laag voor laag geleegd en bij elke laag wordt gecontroleerd of zich dieren tussen het blad bevinden. De wethouder wees er verder op dat volwassen egels vermoedelijk niet of nauwelijks door de mazen van de bladkorven passen. “En als ze er wél in kunnen, kunnen ze er ook weer uit.”

Ophalen

Een andere vraag was of inwoners het ingezamelde blad gratis kunnen ophalen bij Circulus, zodat ze het kunnen gebruiken ter bevordering van de biodiversiteit. Dat is volgens De Goede niet het geval. Circulus mag het blad niet opslaan. Het moet linea recta naar een verwerkingsbedrijf.

Formeel mag niemand blad uit de bladkorven halen. Inwoners die graag blad willen gebruiken in hun eigen tuin en dit uit een bladkorf in hun buurt halen wordt hoogstwaarschijnlijk geen strobreed in de weg gelegd. De Goede: “Dat is in ieder geval beter dan dat mensen voor blad op reis moeten naar een centraal punt. Zo’n voorstel verwacht je niet van een partij als LochemGroen!”