Defensie begonnen met vernietiging V1 op Groot Veld [video]

0

LOCHEM – De explosieve lading van de V1 die zondag tussen Deventer en Wilp onschadelijk werd gemaakt wordt op het militaire oefenterrein het Groote Veld bij Lochem vernietigd. De in totaal 935 kilo springstof wordt in porties van ongeveer 50 kilo opgeblazen. Woensdagochtend werd hiermee begonnen.

Extra foto’s onderaan dit bericht…

Een ongewoon beeld bood de open plek in het bos achter de Golfclub Lochem woensdag. Er was veel politie en defensiepersoneel op de been. Majoor Peter van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) zegt: “Het is in de ze omgeving best druk met wandelaars en mensen die hun hond uitlaten. We staan tijdens de springing allemaal aan één kant en je wilt niet dat van de andere kant iemand ongezien te dichtbij komt.”

Veel zand

Op de plek van handeling is een enorme wal met 1000 kuub zand opgeworpen. Deze is aan één kant open, zodat het zand dat bij de explosie wordt weggeslingerd één richting op vliegt. Om dat wegvliegende zand weer aan te vullen ligt er nog een voorraadje in depot. Als het nodig is wordt nog meer zand aangevoerd.

De vernietiging vindt in Lochem plaatst omdat dit op de vindplek van de V1 bij Wilp niet veilig was. “De grondwaterstond is daar zodanig dat de trillingen van de bodem mogelijk schade kunnen aanrichten aan gebouwen in de buurt”, aldus de majoor.

Lastige ontsteker

Hij vertelt ook dat met name ontsteker nummer 2 (zie afbeelding hieronder) afgelopen zondag problemen gaf. “Naast roest zat het klem in de springstof omdat het geheel in elkaar gedrukt was. Na drie uur te hebben geprobeerd het met de hand te verwijderen is er een watersnijder ingezet. Daarmee kan worden gewerkt omdat het niet vee trillingen veroorzaakt”, zo luidt de uitleg.

En schematisch overzicht van de ontstekingen van de V1

De gevechtslading van een V1 bestaat uit een ‘vat’ ter grootte van een flinke regenton en bevat drie ontstekers. Dat het ding niet is afgegaan komt doordat het neerstortte voordat het ontstekingsmechanisme in werking was gesteld.

Lettele

De onbemande straaljager werd tussen december 1944 en april 1945 afgevuurd vanaf een lanceerinrichting bij Lettele. De restanten hiervan zijn daar nog altijd te vinden. Vanaf die plek zijn naar schatting zo’n 400 projectielen afgeschoten. Het exemplaar waar het nu om gaat had Antwerpen als eindbestemming. Verder dan een kleine 20 kilometer kwam het ding niet.

Dat V1’s al snel naar lancering neerstortten kwam vaker voor. Meestal weigerde dan de straalmotor waardoor het na een korte zweefvlucht neerstortte. Het vermoeden bestaat dat van het exemplaar dat bij Wilp neerkwam de straalmotor wel werkte, maar dat de automatische piloot de hoogteroeren niet kon bedienen waardoor vanaf Lettele een grote boog werd gemaakt.

Niet ontploft

Dat het door de impact niet is ontploft, komt omdat het mechanisme dat de ontstekers op scherp zet nog niet was geactiveerd. Na de harde landing is dit alsnog gebeurd. De slagpennen werden toen echter niet meer geheel verwijderd en ook de trilling die nodig is om de ontsteking te activeren bleef uit.

De vondst bij Wilp is uniek. Sinds 2014 was er geen intact exemplaar met zoveel explosieve lading meer gevonden. Het ding was nog in opmerkelijk goede staat. Het type springstof dat werd gebruikt was er door de Duitsers opgeschilderd en nog steeds goed leesbaar.

Gasmaskers

Tijdens de vernietiging op het Groote Veld lopen manen met gasmaskers rond in de bunker. Dat is nodig omdat de lading toxisch, zeg maar giftig, is.  Majoor Peter: “De Duitser hadden tegen het einde van de oorlog onvoldoende middelen en voegden alles wat maar wilde ploffen toe aan de ladingen van V1’s. We vonden hier zelfs raketkruit, in de vorm grote kaneelstokken.”

Aan de lading wordt voor springing steeds 11 kilo eigen springstof van Defensie toegevoegd. Dit is nodig omdat de oorspronkelijke lading slecht ‘op gang’ is te krijgen. Door de toevoeging ontstaat zekerheid dat ook echt alles wordt opgeblazen. Het zand in de bunker wordt na afloop overigens onderzocht op schadelijke stoffen en zo nodig behandeld.

Nog tot vrijdag

Het werk duurt tot uiterlijk vrijdag. Het aantal ontploffingen hangt af van de hoeveelheid springstof die ineens kan worden opgeblazen. Het uitgangspunt is 50 kilo per keer maar afhankelijk van de kracht van de explosies wordt dit verlaagd of verhoogd. Tijdens de explosie voor de pers op woensdagochtend ging het – tot genoegen van de cameramensen en fotografen – best hard. Dat was aanleiding om daarna wat minder springstof te gebruiken.

De vernietiging van de lading van een V1 op het Groote Veld (foto: LochemsNieuws)
De vernietiging van de lading van een V1 op het Groote Veld. In de zak naast de defensiemedewerker zit een deel van de lading uit de V1 (foto: LochemsNieuws)
De vernietiging van de lading van een V1 op het Groote Veld (foto: LochemsNieuws)
De vernietiging van de lading van een V1 op het Groote Veld (foto: LochemsNieuws)
De vernietiging van de lading van een V1 op het Groote Veld (foto: LochemsNieuws)