Lochem fier aan kop bij NK-tegelwippen

0
(bron: nk-tegelwippen.nl)

LOCHEM/GORSSEL – Er wordt wat afgewipt in Lochem. De gemeente gaat fier aan kop bij het NK-Tegelwippen. In de gemeente zijn inmiddels 2706 tegels gewipt. Dat is goed voor de opname van hemelwater in de bodem en, als planten de plek van tegels innemen, voor de biodiversiteit.

Om de ranglijst te bepalen wordt het aantal tegels omgerekend naar het aantal per duizend inwoners. Lochem komt dan uit op 80.225 tegels. Dat is aanzienlijk meer dan nummer 2. Dat is Gorinchem met 71.712 tegels per duizend zielen.

Organisatie

Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht door activatiebureau Frank Lee en collectief ‘Dus Wat Gaan Wij Doen’.

Activiteiten

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! In dat kader worden verschillende activiteiten gehouden door een groot aantal groene organisaties. Zij hebben de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners.

Extremer weer

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat de leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent.