Rachel van Charante debuteert met roman ‘Het Schuilhuis’

0
Rachel van Charante (eigen foto)

LOCHEM – Vandaag (14 april) verschijnt de debuutroman van de Lochemse Rachel van Charante (1985). De titel is ‘Het Schuilhuis’. Het manuscript won al eens een tweede prijs tijdens een schrijfwedstrijd. Dat was aanleiding om het naar drie uitgevers te sturen en tot verbazing van de schrijfster zelf reageerden ze alle drie enthousiast. Er viel wat te kiezen.

Het verhaal speelt in Lochem en meer bepaald rondom een echt bestaande villa aan de Barchemseweg. Deze prijkte ook op de oorspronkelijke cover maar na kritiek van de vaderlandse boekinkopers werd voor een andere voorkant gekozen. En de redacteur van Xander Uitgevers adviseerde bovendien om typisch Lochemse historische verwijzingen uit het verhaal te houden. Lochem wordt overigens nog wel genoemd in het boek.

Details

Rachel van Charante zegt: “Qua genre zit Het schuilhuis eigenlijk tussen een thriller en een roman in. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het boek als roman in de markt te zetten. Het verhaal speelt zich af in Lochem. In het manuscript speelden de Lochemse historische feiten in eerste instantie wel een rol, maar later is besloten om deze uit het verhaal te filteren. Dit omdat ze weinig bijdroegen aan de verhaallijn en omdat ze ten koste gingen van de vaart. En vaart is heilig bij een spannende roman.” Overigens was het verhaal mét de historische details ook erg lang. Van de aanvankelijke 130.000 woorden uit het manuscript bleven er uiteindelijk zo’n 83.500 over.

Het idee voor het verhaal was er al voordat dit aan de Lochemse villa werd gekoppeld. “Nadat ik hier kwam wonen liep ik vaak langs dat huis en ik vond het qua sfeer en uitstaling perfect bij mijn verhaal passen. Ik vernam later dat er tijdens de oorlog ook onderduikers in de villa verbleven, dus dat was wel bijzonder.” Het was de bedoeling dat het huis op de binnenflap van het boek zou worden afgebeeld. Dat is bij de eerste druk door een misverstand niet gebeurd. Bij een volgende druk wordt dit mogelijk hersteld.

Het verhaal

Het verhaal van Rachel van Charante begint in 1944. De achttienjarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders, vanwege grote financiële problemen, aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.

Zeldzaam talent

Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken. De tekst waarmee de uitgever het boek aanprijst luidt: ‘Het schuilhuis is een schitterend historisch verhaal vol rijke details, dat je grijpt vanaf de eerste pagina.’ En in de voorjaarbrochure wordt Rachel van Charante ‘een zeldzaam talent van eigen bodem’ genoemd. Door de keuze voor Xander Uitgevers zit haar boek overigens meteen ‘onder hetzelfde dak’ dan de bestsellerserie ‘De Zeven Zussen’ van Lucinda Riley.

Carrière

De Lochemse auteur, die opgroeide in Twente, had tot niet zo heel lang geleden een heel andere carrière. Ze werkte als beleidsadviseur voor woningcorporaties. Totdat vermoeidheid en andere gezondheidsklachten toesloegen. De eerste diagnose was een burnout maar de vermoeidheid ging ook via begeleiding en therapie niet weg. Onderzoek wees uit dat het gaat om de neuro-immuunziekte ME (Myalgische Encefalomyelitis, ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd).

“Ik kreeg het advies om mijn energie te verdelen en iets te gaan doen wat ik leuk vind. Daarbij dacht ik al snel aan schrijven. Ik was daar vroeger al veel mee bezig. Als kind al maakte ik mijn eigen tijdschriften en boeken. Het bleek me inderdaad ook nu nog goed af te gaan. Het is meer ontspanning dan inspanning voor me. Ik begon dus al snel aan het opschrijven van het verhaal dat al langer in mijn hoofd zat.”

Schrijfstudio

Inmiddels heeft ze van schrijven haar (parttime) beroep gemaakt. Via Schrijfstudio Rachel van Charante biedt ze haar schrijftalent aan aan iedereen die teksten nodig heeft. Dat kan variëren van online teksten tot zakelijke blogs. Ook kan ze adviseren op het gebied van social media marketing. Hiervoor volgde ze een opleiding en een aantal korte cursussen op het gebied van communicatie en copywriting.

Vervolg

“Het is een goede stap geweest. Ik vind schrijven niet alleen leuk maar ik kan nu ook mijn eigen tijd indelen. En dat is belangrijk om het te kunnen volhouden”, zo klinkt het. Wat betreft het schrijven van boeken heeft ze de smaak te pakken. Voor boek nummer twee is een plot in wording, al is nog die zeker of die het ook gaat worden. Ze hoopt in ieder geval toch ooit een echte thriller te kunnen presenteren. “Ik hou van historische romans, maar als ik echt een keuze zou moeten maken, dan ga ik voor het thrillergenre. Ik hou van het schrijven van spannende verhalen.”

Verkrijgbaarheid

‘Het Schuilhuis’ is vanaf nu verkrijgbaar bij de bekende online boekhandels als Bruna, Ako en Bol. Lokaal is het uiteraard verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink aan de Markt.

Meer over boek en Schrijfstudio op rachelvancharante.nl

Rachel van Charante
Het schuilhuis
€ 19,99
ISBN: 9789401614016

De cover van Het Schuilhuis (bron: Xander Uitgevers)