‘Lochemse bedrijven lossen overtredingen milieuregels snel op’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Bedrijven in de gemeente Lochem houden zich meer dan gemiddeld aan de geldende milieuregels. En, als er toch overtredingen worden geconstateerd, wordt dit vrijwel altijd opgelost voordat de eindcontrole plaatsvindt. En het gaat meest om kleine overtredingen die de veiligheid niet echt in gevaar brengen.

Dit zei wethouder Robert Bosch maandagavond (29/11) naar aanleiding van vragen van GroenLinks. Deze fractie verwees naar een mediaberichten over onderzoek van het journalistieke platform Investico naar milieucontroles bij bedrijven door omgevingsdiensten. Dat zijn regionale diensten die onder meer de handhaving van de regels uitvoeren in opdrachten van de gemeenten. In de Achterhoek is de ODA, oftewel de Omgevingsdienst Achterhoek, actief.

Overtredingen

Uit de data van Investico blijkt dat de ODA voldoet aan de landelijke norm die ervan uitgaat dat bedrijven minimaal eens per 6 jaar worden gecontroleerd. In 2020 controleerde de dienst 2044 bedrijven. In 613 (30%) van de gevallen kwamen overtredingen aan het licht. Omdat dit tot potentieel gevaarlijke situaties kan leiden, stelde GroenLinks hier vragen over.

De wethouder gaf toe dat voor de beantwoording volledig afhankelijk was van door de ODA aangeleverde informatie. Die kreeg hij bovendien pas op het allerlaatste moment toegestuurd. Daaruit blijkt dat in de gemeente Lochem 184 bedrijven zijn gecontroleerd en dat het aantal overtredingen flink lager uitviel dan elders in de regio en zeker ook landelijk.

Geen sancties

Omdat de kleine overtredingen allemaal snel werden verholpen, hoefden geen sancties worden opgelegd. Overigens treedt de ODA ook handhavend op als er klachten komen. Bij de reguliere controles valt op dat veel van de overtredingen of fouten branche-gerelateerd zijn. De ODA reageert hierop door ook de voorlichting op de verschillende branches te richten.

Meer informatie en achtergronden zijn te vinden op: www.odachterhoek.nl