Illegale motorcrosser beboet bij controle

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/EEFDE – Diverse instanties hebben vorig weekend controles op illegale motorcrossers uitgevoerd langs het Twentekanaal tussen Eefde en Lochem. Er werden tijdens de actie vijf crossers gezien. Een daarvan kon worden beboet.

Aan de controle werkten buitengewoon opsporingsambtenaren van onder meer
Rijkswaterstaat, hengelsportfederaties, Natuurmonumenten, Gelders Landschap en de politie mee. In de ochtenduren werd op diverse locaties gepost. Het ging niet alleen om overlast door motorcrossers, maar er werd gelet op naleving van toegangsbepalingen van een waterstaatswerk en natuurgebieden, en op naleving van de Wet milieubeheer en de Wet natuurbescherming.

Schade

Zowel langs het Twentekanaal – van Sluis Eefde tot de Exelsebrug – als over de (zand)paden én daarbuiten wordt regelmatig met motoren gecrosst, met name in het weekend. Niet alleen bewoners, maar ook vissers, wandelaars en mountainbikers ervaren hinder. Er ontstaat daarnaast schade aan taluds, wegen en natuurgebieden omdat motorcrossers rijden over percelen die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Hiermee verstoren ze ook het leefgebied van wild.

Vervolg

De controle is niet eenmalig. Herhaling kan zorgen voor een afname va illegaal crossen. “Daarom krijgt de actie in het voorjaar een vervolg,” zegt Raymond Terhürne, regiocoördinator Oost van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Motorcrossers die
gepakt worden kunnen rekenen op een boete.

De controles zijn uitgevoerd onder de vlag van Stichting Groennetwerk en de Omgevingsdienst Achterhoek, die optreedt als regiocoördinator Oost van de samenwerkende groene handhavingspartners.