Bij Achterhoekers populaire Duitse supermarkt Real in gevaar

0
Een van de Real-filialen in Duitsland

BOCHOLT/LOCHEM – De Duitse supermarktketen Real wordt verkocht. De filialen in Bocholt en Rhede zijn erg populair bij Achterhoekers maar of die gaan overleven is onzeker. De nieuwe eigenaren lijkt het vooral te doen om het vastgoed en zijn van plan veel panden te verkopen aan concurrenten van Real.

Op de parkeerplaatsen van de enorme winkels in Bocholt en Rhede staan vaak meer auto’s met een Nederlands dan met een Duits kenteken. Naast voedingsmiddelen wordt er kleding, electronica en andere non-food verkocht, tot fietsen aan toe.

Metro Group

De verkoop is vorige week bevestigd door eigenaar Metro Group, dat ook Makro, Mediamarkt en Saturn bezit. Uit diverse bronnen, onder meer de ondernemingsraad van Real, is op te maken dat een splitsing van de het grootwinkelbedrijf dreigt.

Naar verluidt zou slechts een klein deel van de 277 filialen doorgaan onder de naam Real. De meerderheid van de winkels zou dan worden verkocht aan Kaufland en Edeka. De ondernemingsraad maakt zich zorgen over het lot van de 34.000 medewerkers van Real.

Twee filialen

Omdat de filialen in Bocholt en Rhede amper 5 kilometer van elkaar liggen, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze beide overleven als Real-vestiging. De filialen zijn qua grote aanbod vergelijkbaar maar in Rhede maakt een tankstation deel uit van het bedrijf. De brandstofprijzen liggen daar meestal een aantal eurocenten lager dan elders in de regio.

Real schreef al lang rode cijfers en zorgde er in 2018/2019 voor de ook het moederbedrijf verlies leed. Metro zette het in de etalage, overigens met als hoofdmotief dat het concern zich wil focussen op de groothandelsactiviteiten.

Russische oligarch

Het duurde lang voordat zich een gegadigde voor overname meldde. Begin december kwam naar buiten dat werd gepraat met een consortium bestaande uit de investeringsmaatschappij X-Bricks uit Frankfurt en de Duits-Russische SCP Group. X-Bricks investeert vooral in onroerend goed voor de detailhandel. Volgens de gerenommeerde Süddeutsch Zeitung werkt de SCP Group met geld van de Russische oligarch Wladimir Jewtuschenkow.

Eerder was al sprake van belangstelling voor vele tientallen filialen van de concurrenten Kaufland en Edeka.

1,8 miljard

In totaal is zo’n 1,8 miljard euro gemoeid met de transacties. Ook is voorzien in een constructie waardoor Real aan eerder aangegane verplichtingen kan voldoen. Te denken valt aan garantie op producten. Die constructie wordt langzaam afgebouwd.

Real Pro

Real is pas onlangs begonnen met het werven van deelnemers aan Real Pro. Dit behelst een klantenkaart of app die maar liefst 20 procent korting geeft op levensmiddelen, frisdrank, bier, diervoeding en drogisterijartikelen en 10 procent op sterke drank. Hiervoor moet per jaar 69 euro worden betaald. Wie regelmatig gaat kan dat bedrag gemakkelijk terugverdienen. De kleine letters melden dat weliswaar per jaar moet worden betaald, maar dat maandelijkse kan worden opgezegd. De teveel betaalde maanden worden dan teruggestort. Dat hoeft bij sluiting van een filiaal dus geen groot probleem te worden.