Epse komt in actie voor nieuwe supermarkt

1
Restaurant De Rozentuin in Epse

EPSE/LOCHEM – In Epse ligt een plan voor de bouw van een nieuwe supermarkt. Die moet komen op de plek van wok-restaurant De Rozentuin. Zo’n voorziening staat bovenaan het verlanglijstje van de Epsenaren. Een noodzakelijke bestemmingsplanwijziging lijkt vooralsnog een struikelblok. Een handtekeningenactie moet het onderwerp op de raadsagenda van juni brengen.

Buitengebied
De Rozentuin ligt net buiten het bestemmingsplan voor de kern Epse. Om onduidelijke reden ligt het perceel in een geïsoleerd stukje ‘buitengebied’. Daarmee komt het lot van het plan in handen van de provincie te liggen. Epse vreest dat Arnhem weinig oog heeft voor de wensen en het voorzieningenniveau in het dorp.

Gemis
Het plan is van eigenaar Changsheng Pan van De Rozentuin. Hij wil op termijn stoppen met het restaurant. ,,Vanwege het verdwijnen van de Spar is er een groot gemis in Epse aan een supermarkt. Vooral ook nu recent een nieuwe woonwijk (Waterdijk – red.) is bijgebouwd”, zo schrijft Pan op vragen van LochemsNieuws.

De Rozentuin en de kruising van Lochemseweg en Deventerweg in Epse

In gesprek
Hij is in gesprek met de gemeente Lochem. Hij zegt op zich positieve reacties te hebben gekregen van onder meer wethouder Bert Groot Wesseldijk. De gemeente ziet volgens de eigenaar wel problemen opdoemen als de provincie moet instemmen met een bestemmingswijziging. Ook de verkeersafhandeling kan nog tot problemen leiden. Ook daarbij speelt de provincie en rol. De Deventerweg. (N348) is een provinciale weg. Het terrein van De Rozentuin heeft overigens een ontsluiting richting Lochemseweg.

Cruciale voorziening
Raadslid Jos Israël (PvdA) zette deze week op Twitter dat in Epse de indruk bestaat dat de gemeente niet erg wil meewerken aan een cruciale voorziening die van groot belang is voor de leefbaarheid. ,,Ik hoor bezorgde signalen uit Epse. Het college zou voor een plan dat zo belangrijk is voor het dorp vooral moeten denken in kansen en niet in bedreigingen”, zo zegt Israël.

‘College moet denken in kansen’

Dorpsraad
Voorzitter Egbert Oldenboom van de Dorpsraad Epse-Joppe bevestigt het belang van een supermarkt voor het dorp. ,,Vooral ouderen zijn aangewezen op zo’n voorziening dicht bij huis. Volgens cijfers van het CBS woont de gemiddelde Nederlander op minder dan een kilometer van de dichts bijzijnde supermarkt. Bij ons is dat nu zeker 3 kilometer.”

Handtekeningen
De Dorpsraad stuurde al eerder een brief naar het Lochemse college om het belang van de plannen te benadrukken. Donderdag werd een handtekeningenactie gestart om de het onderwerp op de raadsagenda te krijgen. De 50 benodigde handtekeningen waren binnen een dag al binnen. Oldenboom hoopt dat de raad er in juni al over praat.

‘Arnhem aan het verstand brengen wat hier speelt’

Daadkrachtig
De voorzitter vindt het van belang dat de gemeente zich daadkrachtig opstelt richting provincie. ,,We moeten er samen voor zorgen dat we de mensen in Arnhem aan het verstand brengen wat hier speelt”, zegt Oldenboom.

Curieus
Er dreigt namelijk iets curieus te gebeuren. Oldenboom wijst op de Gelderse regel dat er geen supermarkten in het buitengebied mogen worden gebouwd. Die regel is bedacht om de leefbaarheid van kernen op peil te houden. Door dat rare stukje ‘buitengebied’ in Epse dreigt de regel precies het tegengestelde te bewerkstelligen. Historisch kan het betrokken perceel zelfs als de echte kern van Epse worden beschouwd. Vroeger stond daar de bekende pleisterplaats De Pessink waar het dorp in feite omheen is gegroeid. 

De vorig jaar gesloten Spar-winkel. De beoogde nieuwe supermarkt zou in de op deze foto zichtbare bocht in de weg moeten komen.

Daarbij komt dat de Spar-winkel van Rattink, die vorig jaar oktober de deuren sloot, op een steenworp afstand stond. Die winkel wordt nu een stoffenhal.

College
Het college van B&W liet donderdag via de afdeling communicatie weten dat de plannen in het stadium van vooroverleg verkeren en dat er geen sprake is van een officiële aanvraag. Het college heeft nog geen standpunt ingenomen, zo luidt de boodschap.

Eigenaar Changsheng Pan van De Rozentuin heeft inmiddels een schetsplan laten uitwerken maar die zijn nog niet bestemd voor publicatie.

Facebookpagina van de Dorpsraad Epse-Joppe.

 

1 REACTIE

Comments are closed.