Real supermarkt Bocholt wordt vanaf 21 juni Kaufland

0
De Real-vestiging in Wesel (foto: LochemsNieuws)

BOCHOLT – De bij Achterhoekers populaire Real supermarkt in Bocholt gaat op 21 juni over in andere handen. De winkel wordt dan omgebouwd tot Kaufland-filiaal. Hetzelfde geldt voor de Real-vestiging in Rees, al is daar nog geen definitieve datum genoemd. Het lot van de Real in Rhede, 5 kilometer van Bocholt, is nog onduidelijk.

Kaufland maakt deel uit van de Schwarz Gruppe, waartoe ook Lidl behoort. Eerder nam Kaufland al de webwinkel van Real over. Wie nu real.de intikt wordt automatisch doorgeleid naar kaufland.de. Via deze website bieden ook andere bedrijven hun producten aan, vergelijkbaar met Amazon en Bol.com.

De overname van het filiaal in Bocholt komt voor velen als een verrassing. Eind vorig jaar werd de versafdeling nog compleet vernieuwd. Dit leek te wijzen op voortzetting van de Real-formule. Ook lijkt deze vestiging, mede door de vele klanten uit Nederland, goed te draaien. Over de hele linie was Real al een aantal jaren verliesgevend, zo melden Duitse media.

Rhede

In Rhede-Vardingholt mag Edeka het Real-filiaal overnemen op voorwaarde dat delen van het pand aan andere ondernemers wordt verhuurd. Dat heeft de Duitse mededingingsautoriteit bepaald. Of Edeka gebruik maakt van de mogelijkheid is nog onduidelijk.

Real werd begin vorig jaar verkocht door de Metro Group, het moederbedrijf van onder meer MediaMarkt en Makro, aan een consortium bestaande uit de investeringsmaatschappij X-Bricks uit Frankfurt en de Duits-Russische SCP Group. De investeerder was het vooral te doen het onroerend goed van de 277 Real-winkels in de Bondsrepubliek. Onmiddellijk ontstond een strijd tussen onder meer Kaufland, Globus en Edeka.

Verdeling

Kaufland is de grote winnaar en gaat aan de haal met 92 fialen van Real. Edeka mag er 71 overnemen en Globus 16. Verder zijn er enkele, meest regionale, overnamekandidaten en een aantal Real-winkels wordt gesloten. Mogelijk gaan enkele tientallen Real-filialen door onder dezelfde naam. De afronding van de overnames duurt tot in 2022.

Omdat Real ook veel non-foodproducten verkoopt bezitten veel klanten artikelen met garantie. Het bedrijf blijft aanspreekbaar voor reclamaties. Om dat de website real.de is overgedragen aan Kaufland, is het bedrijf nu bereikbaar via real-markt.de.