Bevrijdingsverhaal Almen toegevoegd aan reeks video’s [video]

0

ALMEN – Aan de reeks video’s over de bevrijding van de verschillende kernen in de gemeente Lochem is een nieuwe aflevering verschenen. Hierin interviewt de 10-jarige Maila Gorter de nu 84-jarige Dineke Kruissink, die dus 10 jaar was toen Almen werd bevrijd. Zij vertelt een aantal verhalen over de gebeurtenissen van 75 jaar geleden.

Allereerst was er een regelrechte broedertwist in de familie van Dineke. Een van haar broers was fel tegenstander van de Duitsers en ging ondergronds, terwijl de andere broer de bevelen van de bezetter gedwee opvolgde. Dat leidde tot hevige aanvaringen. “Ze slaan elkaar nog dood!”, riep de moeder van Dineke ooit uit.

Dominee Pasma

Aan het einde van de oorlog werd 33-jarige dominee van Almen, Gerard Anne Pasma, weggevoerd door de Duitsers nadat hij kennelijk een te opstandige preek had uitgesproken. De dominee stond bekend om zijn afkeer van de Duitsers. Hij kwam in 1945 om in het concentratiekamp Wöbbelin dat slechts een paar maanden heeft bestaan als subkamp van het veel bekendere Neuengamme. In de dorpskerk van Almen herinnert een gedenksteen aan de dominee.

De bevrijding zelf zorgde in Almen, net als in veel andere delen van de gemeente Lochem, voor veel gevaar. Rond Almen werden veel boerderijen in brand gezet. De daaruit vluchtende bewoners werden door de Canadezen voor Duitsers aangezien en werden dus beschoten, waardoor nog meer boerderijen vernietigd werden.

Canadezen

Pas toen iemand met een wit laken duidelijk wist te maken dat het om vreedzame bewoners ging, staakten de Canadezen het vuren en golden dorp en ommeland als bevrijd. In Almen herinnert een gedenksteen aan de vele Canadezen die tijdens de bevrijding het leven lieten.

Aan het einde van de video zingt Dineke Kruissink een lied over de bevrijding dat haar vader destijds altijd zong.

Alle video’s uit de reeks ’75 Jaar Vrijheid’ zijn te vinden op DEZE pagina op de website van de gemeente Lochem.