LOCHEM – Er is een boekje verschenen dat de historie belicht van het pand Markt 9 en de mensen die daar door de eeuwen heen woonden en werkten. Aanleiding is het 40-jarig jubileum van Slagerij Sieverink dat daar sinds 1980 gevestigd is. Joke en Bennie Sieverink vormden zelf de hoofdredactie.
Aan de uitgave werkten verder het Historisch Genootschap Lochem, Laren Barchem, Hanneke Carmiggelt en André Reincke mee. De laatste beschreef het pand al eerder en zijn geschiedschrijving gaat terug tot 1639. Joke Sieverink was ooit bibliothecaresse en vanuit die functie altijd al geïnteresseerd in geschiedenis.
Lees ook ons eerdere artikel over de overdracht van Slagerij Sieverink aan Erik en Sari Nijenhuis.
Jugendstil
Op de voorgevel van de slagerij prijkt nog altijd het jaartal 1639. Maar de gevel zelf is kort na 1900 verbouwd in de toen populaire Jugendstil.
Het pand blijkt al 180 jaar als slagerij in gebruik te zijn. Voor de Sieverink’s was de familie Rijswijk er 30 jaar actief. Maar tussen 1836 en 1943 waren het drie generaties Roos die er als slagers werkten. De familie Roos was Joods en slachtte dus koosjer. En vanzelf werd in die periode ook uitsluitend rund- en kalfsvlees verkocht.
Weggevoerd
Het jaartal van 1943, toen een einde kwam aan het familiebedrijf, zegt de goede verstaander genoeg in combinatie met de Joodse achtergrond. De familie mocht van de Duitse bezetter geen zaken meer doen en werd weggevoerd naar de vernietigingskampen. Op de herdenkingssteen in de gevel van de Synagoge aan de Westerwal staan de namen van vier leden van de familie. Zij werden op 28 mei 1943 in Sobibor vermoord.
In het boekje is een verhaal uit 1985 opgenomen dat werd geschreven door Albert Roos, die in VS woonde tot hij in 2007 overleed. Hij schrijft over zijn herinneringen aan Lochem en zijn familie.
Vele slagerijen
Voor de geschiedschrijving van Lochem is ook een hoofdstuk van belang over alle slagerijen die Lochem ooit rijk was. En dat waren er veel. Ze zaten in panden in het centrum maar ook in de Kastanjelaan en Zwiepseweg en Poorters Janlaan.
Wie de geschiedenis van Markt 9 tussen 1639 en 1836 wil lezen kan het boekje zelf aanschaffen. Ze zijn te koop bij Slagerij Sieverink. Bestellen kan door 15 euro over te maken op bankrekening NL98 INGB 0679 1516 13 ten name van J. Sieverink-Waarlo, onder vermelding van naam en adres. E-mailcontact is mogelijk via: benniejoke1980@gmail.com
Opbrengt voor Stolpersteine
De opbrengst van het boekje is bestemd voor een viertal stolpersteine voor het pand op de Markt, ter nagedachtenis aan de in de oorlog omgkomen leden van de familie Roos. Hiervoor is contact gelegd met de Stichting Stolpersteine Lochem.