Bachweken Lochem: drie weken variëren op een thema

0
Trompettist Eric Vloeimans (bron: Hans Colijn/PR Bachweken Lochem)

LOCHEM – De Bachweken Lochem zetten de gevierde componist elk jaar centraal in de weken voor Pasen. Dit jaar is tussen 19 maart en 7 april weer veel te beleven. De muziek klinkt onder meer uit kerkorgel, carillon, fluit, accordeon, trompet, cello, viool en uit vele kelen. Maar er is ook aandacht voor dans en zelfs voor eten uit de tijd van Bach. Het programma telt 18 onderdelen.

Hoogtepunten uit het programma zijn de jaarlijkse topuitvoering van de Matthäus Passion (1 april) en een concert van trompettist Eric Vloeimans en cellist Jörg Brinkmann (31 maart).

De aftrap vindt plaats op 19 maart, als de Bachwandeling wordt gehouden onder leiding van Maarten Delen, bestuurslid van de organiserende Stichting Bachweken Lochem. Hij zegt: “Het draait om het levensverhaal van Bach en hoe zijn tijd en muziek hun plaats hebben gevonden in Lochem.” Zeker is dat een begraafplaats en de kerk worden aangedaan tijdens de ongeveer 5 kilometer lange wandeling. Want de dood en kerkmuziek zijn onlosmakelijk verbonden met Bach.

Bach aan Huis

Bach aan Huis brengt de muziek letterlijk naar vier verpleeg- en zorgcentra in Lochem. Zo kunnen ook mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen ervan genieten. Violiste Cornelie Wannee verzorgt de optredens. Zij vertelt ook over leven en werk van de componist. Dit doet ze op dinsdag 21 maart bij Huize Gudula en de Tusselerhof en op vrijdag 24 maart bij De Hoge Weide en Huize Dahme.

Zoals gebruikelijk haakt ook beiaardier Jan Geert Heuvelman aan bij de Bachweken. Hij strooit de klanken van Bach uit over Lochem op de woensdagen 22 en 29 maart en 5 april. En ook het wekelijkse muziekcafé in Het Stadshuus staat op22 en 29 maart in het teken van Bach. Zoals altijd zijn muzikanten welkom die graag willen spelen voor publiek, maar op de genoemde dagen worden uiteraard composities van Bach van ze verwacht. Op 29 maart is tijdens het muziekcafé een uur gereserveerd voor een concert van Rien Wulffraat en zijn dochter Marieke. Ze spelen op twee piano’s en deels quatre main op één klavier.

Synagoge

Op 23 maart kunnen maximaal 50 liefhebbers terecht bij een concert in de Synagoge. Daar speelt het Duo con Fuoco. Violist Bob van der Ent en cellist Ephraim van IJzerlooij waren vaker te gast in Lochem. Con fuoco is een muziekterm die aangeeft dat een stuk ‘met vuur’ moet worden gespeeld.

Vrijdag 24 maart is de Gudulakerk de plaats van handeling. Daar wordt dan een orgelconcert gegeven door Els Dijkerman, met koralen die worden gezongen door Cappella Gudula.

Het is lang niet bij iedereen bekend, maar Bach schreef, net als veel van zijn tijdgenoten, veel dansmuziek. Rien Wulffraat van de Stichting Bachweken Lochem vertelt: “Vier vijfde van alle werk van Bach werd gecomponeerd als dansmuziek. Je ziet soms uitvoerenden zo’n stukje zo stijf als een plank spelen. Sommigen zijn zelfs geneigd om een noot net iets langer te maken dan bedoeld. Dat was vroeger funest, want dan raakten de dansers de draad kwijt.”

Dansen met Bach

Het menuet, waarbij de dansers in rijen en op enige afstand van elkaar staan, is de meest bekende dans uit de tijd van Bach. Daar hoort een vast passenschema bij. De Lochemse Karien Dooper legt het allemaal uit tijdens ‘Dansen met Bach’ dat op zaterdag 25 maart wordt gehouden in Het Stadshuus.

Een bijzonder onderdeel wordt op zondag 26 maart gehouden in het Jansstheater aan de Emmastraat. Onder de noemer ‘Bach zien, horen en proeven’ houdt Karen Groeneveld een lezing met proeverij. Zij schreef het boek ‘Aan de tafel met Johann Sebastian Bach’. De componist stond bekend als levensgenieter die hield van lekker eten uit onder meer de Thüringer keuken. Aansluitend aan de lezing wordt de film ‘Cello Suites. In den winden im Nichts’ vertoond. Daarin draait het om ballet op cello-suites van J.S. Bach, uitgevoerd door het Zürger Ballet.

Accordeon

Op diezelfde zondag wordt een programmaonderdeel gehouden in het Kulturhus en kerk in Laren. Een speciaal samengesteld accordeonorkest onder leiding van Dinie Zweverink laat dan horen dat ook dit instrument zich uitstekend leent voor de muziek van Bach, al was het maar om de overeenkomsten in klank met een (kerk)orgel. Er worden onder meer arrangementen gespeeld van wijlen Jan Zweverink, de vader van de dirigente.

Op 21 en 28 maart verzorgt Fit-Art Lochem een interactieve lezing waarbij de vier mooiste sopraan-aria’s uit Bach’s Matthäus- en Johannes Passion centraal staan. Live uitgevoerd door topmusici onder leiding van Jan Kleinbussink. Elke aria wordt uitgebreid ingeleid, geanalyseerd en toegelicht. Het wordt zo een inkijkje in de creatieve geest van de componist.

De Stichting AKKU Lochem, dat culturele activiteiten voor 55-plussers organiseert haakt aan bij de Bachweken via een lezing op 30 maart. Het betreft een concertlezing, dus met zowel woord als muziek. De titel is ‘Bach op fluit’ en het wordt gegeven door Baldrick Deerenberg en Eric Fennis.

Eric Vloeimans

Op vrijdag 31 maart geven trompettist Eric Vloeimans en cellist Jörg Brinkmann ‘s middags een workshop improvisatie in Het Stadshuus. Iedereen die een instrument bespeelt is welkom. De muziekstijl waarin men actief is, is niet van belang. Hetzelfde duo geeft ‘s avonds een concert in Gudulakerk. Eric Vloeimans is een gevierd trompettist die over de hele wereld optreedt. Hij is vooral actief in de jazz en klassieke muziek, maar legt graag verbindingen met andere genres.

De traditie van de Matthäus Passion in de Lochemse kerk is ouder dan de Bachweken en vormt het stevige fundament van de reeks activiteiten. Op zaterdag 1 april is het weer zo ver. Kenners roemen het niveau van de uitvoering door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van Gijs Leenaars. Voorzitter Boeije Janssen zegt blij te zijn dat het weer gelukt om deze bijzondere uitvoering weer naar Lochem de halen. “De kosten lopen flink op, dus het is geen vanzelfsprekendheid”, zo zegt hij. De Matthäus Passion in overigens een activiteit van de Stichting Matthäus Passion Lochem.

Goede Vrijdag

De reeks wordt op Goede Vrijdag (7 april) in stijl afgesloten met een gratis toegankelijk concert in de Gudulakerk. Dan klinken koralen uit de Matthäus Passion, uitgevoerd door Collegium Gudulae. De organisatie is in handen van de Protestantse Gemeente Lochem.

Tenslotte mogen de straatoptredens van muziekvereniging Advendo niet onvermeld blijven.

Alle informatie over kaartverkoop, aanvangstijden en locaties is te vinden op bachwekenlochem.nl.