LOCHEM – Op 5 april, tijdens de Bachweken, is ‘Hoezo Bach?’ te horen en te zien in de Gudulakerk. Het concept is bijzonder. Zoals de titel al doet vermoeden draait het om de muziek van Bach, maar daarnaast zijn er ook dialogen. De bezetting is ‘spannend’ door de combinatie van altviool, gitaar en basgitaar. De voormalige nieuwslezeres van het NOS Journaal, Noraly Beyer, speelt de rol van nieuwsgierige journalist.
Het idee is van altvioliste Esther Apituley. De dialoogteksten zijn geschreven door de bekende toneelschrijver Don Duyns. Zo ontstond een soort muzikale roadtrip voor drie muzikanten en een journaliste. Die laatste – Noraly Beyer – zoekt rust in een Zwitsers berghotel en stuit daar op de muzikanten. Tussen de liefde voor Bach en hun eigen harmonie is geen plaats voor de vrouw die op zoek is naar zichzelf en naar empathie. Toch wringt de journaliste zich in het gesprek, waardoor ze de harmonie verstoort. Er ontstaat een felle dialoog met de altvioliste. Dan valt de hamvraag: ‘Hoezo Bach?’
Teksten
Helemaal nieuw is het theater niet voor Noraly Beyer (78). Ze speelde eerder een rol in ‘It’s going to get dark’ van Samara Hersch en is al een paar jaar als verteller betrokken bij uitvoeringen van de ‘Mattheus Passie’, in de Nederlandse vertaling van Jan Rot. Dat geeft al aan dat ook Bach haar niet vreemd is. Haar rol in ‘Hoezo Bach’ is vooral anders omdat ze de teksten uit het hoofd moest leren. “Dat was ik niet zo gewend want ik was tot nu toe vooral verteller of presentator. Maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, anders was ik er niet aan begonnen”, zo zegt ze. Het stuk gaat op 22 maart in premiere in theater Bellevue in Amsterdam. Hier zijn een paar try outs aan voorafgegaan.
Op de vraag of de deelname van een gitarist en bassist, met beiden een pop-achtergrond, betekent dat wordt afgedwaald van de stiel van Bach, zegt Noraly Beyer: “Nee, het blijft dichtbij Bach en dus echt klassiek. Deze bezetting maakt het natuurlijk wel spannend.” Zelf was ze nieuwlezeres voor het NOS Journaal van 1985 tot 2009. Daarvoor was ze jarenlang actief voor de Wereldomroep en nog eerder bij de Surinaams Televisie Stichting. Ze is geboren op Curaçao en is een kind van Surinaamse ouders. Haar meisjesnaam is Oostvriesland.
Esther Apituley
Esther Apituley (66) is een gevestigde naam in kringen van liefhebbers van klassieke muziek. Aanvankelijk was ze actief in de lichte muziek, ook als zangeres en saxofoniste. Als violiste is ze te horen op het album ‘Adieu Sweet Bahnhof’ van de Nits uit 1984. Ze werkte samen met onder meer het Amsterdams Gitaartrio en het Nederlands Blazers Ensemble. Ook speelde ze in het orkest van het festival ‘Boulevard of Broken Dreams’.
Apituley zoekt vaker de link tussen muziek en theater. Zo is ze oprichter en artistiek leider van de Stichting Viola Viola waarmee ze allerlei projecten van de grond tilde. Doel is om de altviool te promoten en klassieke muziek naar nieuwe doelgroepen te brengen. Ook ‘Hoezo Bach’ kwam tot stand onder de vlag van deze stichting. De violiste is hoofddocent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Xander Vrienten
Bassist Xander Vrienten (38) is de zoon van voormalig Doe Maar-frontman Henny Vrienten en maakte tot 2019 deel uit van de band van Jett Rebel. Tijdens het laatste seizoen van ‘De Wereld Draait Door’ maakte hij, samen met zijn vader, deel uit van de huisband van dit tv-programma. Marnix Dorrestein (34) is naast gitarist ook componist, producer, tekstdichter, arrangeur, zanger en drummer. Hij was een jeugdvriend van Jett Rebel en is actief in zowel de pop- als klassieke muziek.
Hij speelde in bands als Sheriff of Hongkong, Let’s Go to Berlin, Aestrid en Metro Mortale. Hij werkt veel samen met Herman van Veen, waar zijn moeder – Edith Leerkes – vaste gitarist is. In 2011 speelde hij eigen composities bij de theatervoorstelling ‘Alfred Jodocus Kwak Vader’. Ook is hij co-producer bij Van Veen. Van 2013 tot 2017 was Marnix Dorrestein solo actief met zijn elektropopproject IX. Synthesizers en drumcomputers speelden daarbij een grote rol. Hij experimenteerde met vele genres, variërend van sixties pop tot Afrikaanse en psychedelische muziek. In 2018 sloot hij zich aan bij het Amsterdamse collectief Splendor dat zich richt op klassieke muziek.
‘Hoezo Bach?’ is te zien in de Gudulakerk op zaterdag 5 april. Informatie en ticket via: lochemklassiek.nl.
