Prijzen woningen dalen, maar nog hoger dan jaar geleden

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Bestaande koopwoningen waren afgelopen november 4,9 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er is sprake van een afvlakking. Wie de maandelijkse ontwikkelingen volgt ziet een geleidelijke afvlakking van de prijzen.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

De tijd dat de woningmarkt record op record verbrak, is voorlopig verleden tijd. Dit blijkt uit de meeste recente data van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een stijging van 4,9% op jaarbasis verbleekt bij de 21,1% die begin van het afgelopen jaar nog werd gemeten. Pas in september kwam de stijging onder de tien procent, wat normaal gesproken overigens al een uitzonderlijk grote toename is.

Woningmarkt doet stap terug
Al sinds augustus dalen de huizenprijzen op maandbasis. De daling van 1% in november valt vooral op omdat dit de sterkste daling in één maand tijd is sinds mei 2013. Zo was een woning in augustus gemiddeld ruim € 20.000 meer waard dan in november. Toen wisselde een woning voor gemiddeld € 423.124 van eigenaar. Over een langere termijn gezien is het niet verwonderlijk dat de woningmarkt een stap terug doet. In tien jaar tijd zijn de prijzen met 97% gestegen. Zo kocht je in 2013 een woning voor gemiddeld € 217.000.

Naast de prijzen daalt ook het aantal woningtransacties die het Kadaster registreert. In vergelijking met november vorig jaar is het aantal gedaald met zes procent. In de eerste 11 maanden van 2022 was de daling het grootste (-16), in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

lees verder onder de afbeelding…

Minder vaak overbieden
Vooral de gestegen hypotheekrente zorgt voor afnemende woningverkopen, waar dit eerder nog te wijten was aan het geringe aanbod. Makelaar geven aan dat er minder vaak overboden wordt. Zo werd in de eerste helft van het jaar nog op 8 van de 10 huizen overboden. Nu is dat 4 op de 10.

Omslag woningmarkt komt niet onverwachts
De daling van de gemiddelde woningprijs komt niet onverwachts. Banken als ING, ABN en Rabobank voorspellen bovendien dat de prijzen komend jaar circa 2,5 tot 3,1% zullen dalen. Recent heeft de Nederlandsche Bank (DNB) haar voorspelling naar beneden bijgesteld. In plaats van vrij stabiele prijzen wordt nu een daling van 3,1 procent voorzien in 2023. De kans is groot dat ook banken het effect van de stijgende rente eerder hebben onderschat en hun ramingen bijstellen in de komende tijd.

Wie van plan is om te verhuizen en wil weten wat de huidige woning kan terecht bij de makelaars van de Leven & WonenDesk. Zij komen graag langs voor een gratis waardebepaling.

Leven & Wonendesk Lochem
Team MakelaardijDesk
Nieuwstad 7, Lochem
tel. 0573 255401
of plan direct een online afspraak op:
levenenwonendesk.nl.