Autobezit gemeente Lochem nam in 15 jaar ruim 10% toe

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Het autobezit in de gemeente Lochem nam tussen 2005 en 2020 met 10,8% toe. Dat is meer dan het Gelderse (9,4%) en landelijke gemiddelde (8,9%). In de gemeente rijden nu 18.587 auto’s rond op 33.600 inwoners. Dit komt neer op 1,26 auto per huishouden. In landelijk gebied nam het autobezit veel meer toe dan in grotere steden. Deels is dit te verklaren door grotere afstanden tot basisvoorzieningen zoals winkels.

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeringsvergelijker Independer op basis van recente data van het CBS.

Grote verschillen

In Gelderland zijn flinke verschillen te zien tussen gemeenten. Zo steeg het autobezit in Heerde het sterkst met 21,8%. Dichter bij huis scoort Oost Gelre hoog met een toename van 21,4%. Ter vergelijking: In de studentenstad Wageningen bedroeg de toename ten opzichte van 15 jaar geleden slechts 0,5 procent.

Gemiddeld staan er in de provincie 1,05 auto’s op de oprit of aan de stoeprand. In de gemeente Buren spant de kroon met 1,39 auto’s per gezin. Een toename van 45,1%. Ook in Rozendaal (+44,1%) en Bronckhorst (+39,9%) heeft men over het algemeen meer auto’s dan gemiddeld. In de gemeente Lochem bedroeg de toename per huishouden met 31,6 procent.

Afstanden

De afstand tot en de bereikbaarheid van basisvoorzieningen is in landelijk gebied gemiddeld dubbel zo groot dan in Gelderse steden als Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Daar ligt het autobezit dan ook een stuk lager. Dit fenomeen verklaart ook dat de toename van het aantal auto’s landelijk het grootst was in de provincie Drenthe.

Meer informatie over het autobezit per gemeente is te lezen op:
www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/toename-autobezit 

Daar zijn ook meer interactieve kaartjes zoals hieronder te vinden.

Bron: Independer