Oplage Achterhoek Nieuws naar 190.000 door overname 3 titels

0
Zo ziet het Achterhoekse weekbladenlandschap er vanaf nu uit... (foto: PR/Achterhoek Nieuws)

LICHTENVOORDE/LOCHEM – Achterhoek Nieuws, de uitgever van onder meer de Berkelbode, neemt Doetinchems Vizier, Oude IJsselstreek Vizier en Montferland
Journaal over van DPG Media. Met ingang van 1 september geeft Achterhoek Nieuws deze huis-aan-huiskranten opnieuw uit. Opnieuw, want eind 2019 gingen de titels in omgekeerde richting. De 15 titels van de uitgever kennen vanaf september een oplage van 190.000.  

DPG Media, ook de uitgever van onder de Stentor, Gelderlander en AD, stopt ook elders in het land met huis-aan-huis-bladen. In 2019 gingen er een aantal titels van Achterhoek Nieuws naar DPG. De Berkelbode ging juist van DPG naar Achterhoek Nieuws en knapte daar zowel qua inhoud als vormgeving flink van op.

Team versterken

De komende tijd gaat Achterhoek Nieuws op zoek naar drie medewerkers om het team in het ‘herwonnen’ gebied te versterken. In een persbericht schrijft de uitgever: ‘Hiermee is de cirkel weer rond en kunnen we de prachtige Achterhoek volledig voorzien van het lokale
nieuws. Onze adverteerders bieden we zo een enorm bereik in print en online.

Achterhoek Nieuws heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en wil kranten uitgeven
waar wekelijks naar uit wordt gekeken door het publiceren van goede artikelen met
lokaal nieuws of nieuws uit de Achterhoek. In alle gemeenten worden bijvoorbeeld politiek en het dagelijks bestuur actief gevolgd.

Geen ‘sufferdje’

De uitgever gaat de uitdaging aan om de term ‘sufferdje’ te doen vergeten. Het heeft met 190.000 exemplaren overigens een aanzienlijk hogere oplage dan bijvoorbeeld dagblad Trouw, dat het in een bericht over het overlijden van schrijver en columnist A.L. Snijders nogal laatdunkend schreef over ‘het lokale krantje’. De tweewekelijkse column van Snijders (Peter Müller) verscheen in alle edities.

Na 1 september wil Achterhoek Nieuws de aangekochte kranten uitbreiden met meer
lokaal nieuws, waarmee deze op het niveau komen van de bestaande twaalf kranten. De titelnamen Doetinchems Vizier en Montferland Journaal blijven gehandhaafd. De krant in de gemeente Oude IJsselstreek krijgt weer de oorspronkelijke naam Gelderse Post Oude
IJsselstreek. Deze naam is van oudsher zeer bekend.

Print en online

Achterhoek Nieuws combineert print en online. De uitgever schrijft: ‘Deze horen bij elkaar als yin en yang; het één kan niet zonder het ander. Ze vullen elkaar aan en hebben samen een enorm bereik. Print staat voor de wekelijkse papieren krant en online is alles wat op internet gebeurt, uitgegeven door Achterhoek Nieuws. Print en online verdrijven elkaar niet, maar versterken elkaar. Eén plus één is drie.’

Elke krantentitel heeft een eigen nieuwssite en eigen social media-accounts. En elke dag worden de beste artikelen verzameld uit de verschillende edities. Hiermee wordt de dagelijkse nieuwsbrief samengesteld die gratis wordt verstuurd naar abonnees.

Digitale krant

Voor de lezers die niet alleen het laatste nieuws online lezen, maar ook deze voorkeur hebben voor de wekelijkse krant, verschijnt elke uitgave één op één als digitale uitgave op de nieuwssite. Via de nieuwssite kunnen lezers zich aanmelden voor een gratis abonnement. Abonnees krijgen de complete digitale Berkelbode meest al op dinsdagmiddag of -avond.

Tot slot worden de uitgaven ook gepubliceerd als PDF-bestanden, speciaal voor blinden en slechtzienden. Er zijn applicaties verkrijgbaar die teksten uit de kranten kunnen voorlezen. Via DEZE LINK  kunnen alle uitgaven als PDF-bestand worden gedownload.

De Berkelbode online:
Nieuwssite en aanmelden dagelijkse nieuwsbrief: www.berkelbode.nl
Facebook: www.facebook.com/weekbladberkelbode