Asbestschakel: asbestdak binnen paar dagen vervangen

0
Foto ter illustratie. (bron: pixabay.com)

LOCHEM/ARNHEM – In de provincie Gelderland is de Coöperatie Asbestschakel van start gegaan. Vanaf nu kunnen mensen via de website makkelijk een offerte maken om hun dak te laten saneren en vervangen. Ze zien direct wat de prijs is. In de Asbestschakel werken Gelderse bedrijven en overheden samen om de sanering voor dakeigenaren makkelijker te maken.

,,We regelen alles. Van de saneerder tot vergunningen en van de daklegger tot inventarisatiebureau”, zegt Jeroen Klinkhamer van de Asbestschakel. ,,Met de asbestschakel wordt de stap om een asbestdak te saneren kleiner. Daardoor kunnen we mensen sneller overtuigen hun dak daadwerkelijk aan te pakken. Dat is hard nodig, want we hebben nog heel veel daken te gaan”, aldus Gelders milieugedeputeerde Bea Schouten.

Sanering voor 2024
In Gelderland ligt nog zo’n 20 miljoen vierkante meter asbestdak. Volgens een wet die het Rijk heeft aangekondigd, moet dit allemaal voor 2024 gesaneerd zijn. De provincie heeft daarom 4 miljoen euro uitgetrokken om de sanering te versnellen. ,,De Asbestschakel is een succesvol nieuw initiatief uit Overijssel, daarom heb ik ze gevraagd om ook een Gelderse coöperatie op te richten”, zegt de Gelderse gedeputeerde.

Complex
,,Een asbestdak saneren is complex. Eerst moet een inventarisatiebureau komen beoordelen of er daadwerkelijk asbest ligt. Daarna moet er een saneerder ingehuurd worden en heb je een sloopvergunning nodig. Een speciaal vrijgavebureau moet dan officieel bevestigen dat het asbest weg is. En dan heb je natuurlijk nog een nieuw dak nodig”, legt Klinkhamer uit. De Asbestschakel zorgt ervoor dat er binnen een paar dagen een nieuw dak ligt en dat er altijd één aanspreekpunt is.

Rekentool
Dakeigenaren kunnen in de speciale online rekentool de gegevens invullen en krijgen dan meteen een vrijblijvende prijsindicatie te zien voor een nieuw dak. Er kunnen ook zonnepanelen op het nieuwe dak gelegd worden. Zo helpt de sanering ook met het verduurzamen. Gelderlanders krijgen uiteindelijk één offerte van Asbestschakel die werkt met tal van bedrijven uit de eigen regio.

Eerste proef
Afgelopen maand is er een eerste proef geweest om te testen hoe de deelnemende bedrijven in Gelderland samenwerken en wat er nog verbeterd kan worden. Daarvoor werd in één dag een dak van 500 vierkante meter gesaneerd en een nieuw dak gelegd. Die proef is geslaagd.

De Asbestschakel werkt ook aan een coöperatie in Drenthe, Limburg en Brabant en is al volop actief in Overijssel.

De sanering versnellen
De provincie Gelderland trekt 4 miljoen euro uit om de sanering van asbestdaken te versnellen. Zo zijn alle daken in Gelderland in kaart gebracht en is onderzocht of mensen de sanering van hun dak kunnen financieren. Momenteel onderzoekt de provincie ook hoe er meer saneerders opgeleid kunnen worden en wordt er gekeken naar een financiële regeling om asbestsanering te combineren met duurzaamheid.