Arne Heitmeijer verlaat Hof van Gelre met gemengd gevoel

0
Directeur Arne Heitmeijer van hotel Hof van Gelre (foto: LochemsNIeuws)

LOCHEM – Arne Heitmeijer (60) verlaat hotel Hof van Gelre per 1 januari. De steeds wijzigende coronamaatregelen en teleurstelling over het feit dat het maar niet lukt om met de juiste nieuwe personeelsleden in contact te komen, hebben de keuze om te stoppen versneld. “Het vertrek komt eigenlijk een jaar te vroeg voor mij, maar op deze manier is de lol is eraf”, zo zegt hij. En dat is opmerkelijk voor de horecaman in hart en nieren die hij is. Hij maakte eerder hotel Bon’Aparte tot een succes en was ook elders de reddingsboei.

De actuele feiten zijn dat de exploitatie van hotel Hof van Gelre per 1 januari wordt overgedragen aan de eigenaren van de hotels De Zon en Paping in Ommen. De ondernemers Patrick Wolffenbuttel en Luc Sietsma hebben een gezamenlijk verleden bij Bilderberg Hotels. In de regio Ommen exploiteren ze verder de horeca van landgoed Het Laer en van een golfclub. Bij het Hof van Gelre gaat namens hen een locatiemanager aan de slag.

Eigendom

Arne Heitmeijer blijft, samen met zijn compagnon Michiel Bouwens, eigenaar van het pand aan de Nieuweweg. De twee waren sinds 2015 ook eigenaar van boetiekhotel Bon’Aparte. Dat pand hebben ze verkocht aan een investeerder. De exploitatie blijft in handen van Harm Oosting en Toni Hoevers.

Dat de horeca de afgelopen bijna twee jaar in zwaar weer zit, is geen nieuws meer. Arne Heitmeijer kan erover meepraten. Het ene moment zorgden coronamaatregelen voor doodse stilte bij hotel Hof van Gelre. En dan weer waren er felle oplevingen, met veel drukte maar bijna structureel met te weinig personeel. “Een kok en mensen voor algemene dienst zijn bijna niet te vinden. Ik heb duizenden euro’s gespendeerd aan advertenties maar de respons was minimaal”, zo zegt hij. “We komen deze lastige periode door met veel creativiteit. We doen het werk echt met z’n allen. Dus allemaal ook achter de afwasmachine. De receptionist hielp daar mee, de salesafdeling hielp in de keuken, de bedieningsmedewerker in de technische dienst en in de tuin.”

Last

Hij vermoedt dat zijn opvolgers het wat dat betreft wat makkelijker krijgen. Zij hebben meerdere locaties en kunnen daardoor makkelijker schuiven met medewerkers. “Ik merk nu al dat er een last van mijn schouders is gevallen omdat ik me geen zorgen meer hoef te maken om dat soort dingen”, aldus Heitmeijer.

En dat is niet omdat hij problemen uit de weg gaat. Integendeel. “Als je een hotel leidt ben je vooral een probleemoplosser. Maar met name door het beleid dat in Den Haag wordt gemaakt raak je de regie kwijt. Er wordt niet nagedacht over de gevolgen van maatregelen en welke emoties dat losmaakt. Ook de snelheid waarmee nieuwe regels worden ingevoerd zorgt vaak voor problemen. Zoals volle koelkasten als weer een feestje moet worden afgeblazen. Ik heb Mark Rutte gemaild om hem te confronteren met de gevolgen van het beleid”, zo klinkt het.

Kennis

Hij ziet zichzelf wel weer actief worden bij het helpen van bedrijven die in zwaar weer verkeren, maar pas nadat de coronacrisis is uitgeraasd en er weer perspectief is. “Er zullen nog wel de nodige hotels in zwaar weer raken. Die kan ik ondersteunen met mijn kennis. Maar ik wil niet meer op de bok staan”, zo klinkt het.

Eerder haalde hij de Hunzebergen in het Drentse Exloo uit het slop en vervolgens schoot hij Rob Finster van Hof van Gelre te hulp. Hij trad toe tot de directie en drie jaar geleden kocht hij het hotel samen met zijn compagnon. “Het eerste jaar kon ik gewoon lekker werken. Dat was een mooie tijd. Toen kwam corona en was het 2 jaar lang roeien met de riemen die je hebt. Hotelier zijn in goede en slechte tijden”, zo klinkt het. En verder: “In niet- coronatijd hebben we het heel druk gehad met enorm hoge bezettingscijfers en prima resultaten. Dat heeft ons door de winter – en de daaropvolgende coronaperiode – geholpen.”

Carrière

Arne Heitmeijer ging na zijn opleiding enige tijd in Duitsland werken. Daarna volgde een stage bij het Kurhaus in Scheveningen, waar hij daarna mocht blijven. Vervolgens werkte hij bij hotel Inntel in Zutphen. Zijn echtgenote Monique zat daar in de sollicitatiecommissie. “Twee maanden later hadden we een relatie”, zo zegt hij lachend. In Zutphen werkte hij 9 jaar. Toen volgden 14 jaar hotel Bon’Aparte, dat hij tot een succes maakte. Zijn opvolger slaagde niet en dat leidde ertoe dat hij het hotel, samen met z’n compagnon, in 2015 terugkocht.

Als interim was hij, naast de Hunzebergen in Exloo, ook actief bij bedrijven in Doetinchem, Krimpen aan de IJssel en Steenwijk. Zijn bedrijf heet For-Ward. De byline is ‘management in gastvrijheid’. Heitmeijer heeft bewezen dat die titel hem wel is toevertrouwd.