Arbeidsparticipatie gemeente Lochem iets lager dan gemiddeld

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De arbeidsparticipatie in de gemeente Lochem is lager dan gemiddeld in Nederland. Ook ten opzichte van het Gelderse gemiddelde blijft Lochem wat achter. Het verschil tussen mannen en vrouwen is relatief groot. Dit blijkt uit onderzoek van CVster.nl, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Europese tegenhanger Eurostat.

In Lochem werkt 68,7 procent van de bevolking tussen 15 en 75 jaar. Landelijk bedraagt het percentage 70,4 en in Gelderland 7,9. In de provincie is het percentage werkenden het hoogst in Scherpenzeel (75%) en het laagst in Doesburg (64,7%). Landelijk zijn de verschillen nog groter. Urk heeft de hoogste arbeidsparticipatie met 79 procent en het Limburgse Vaals scoort het laagst met 55,9 procent.

Mannen en vrouwen

In de gemeente Lochem werkt 73,6 procent van de mannen en 63,8 procent van de vrouwen. Landelijk is dit respectievelijk 74 en 66,5 procent. In Gelderland is het gemiddelde 75,3% voor mannen en 66,5% voor vrouwen.

In de regio scoort de gemeente Oost-Gelre hoog met 74,2 procent. Deze gemeente staat op plaats 4 in Gelderland. Vooral het aandeel werkende vrouwen is daar met 70,4% een hoger dan gemiddeld. Zutphen staat met een arbeidsparticipatie van 67,6 procent onderaan de ranglijst.

Ouderen

Wat verder opvalt is dat veel meer mensen tussen 50 tot 65 jaar werkt dan twintig jaar geleden. De stijging bedraagt maar liefst 40 procent. Zo’n driekwart van de 50-plussers heeft betaald werkt. Hierbij gaat het om landelijke cijfers. Overigens is de arbeidsparticipatie in Nederland, op IJsland na, het hoogst in Europa.

Het onderzoek geeft geen mogelijke oorzaken van de provinciale of lokale verschillen. Wellicht heeft het iets te maken met demografische gegevens. De gemeente Lochem scoort in andere onderzoeken relatief hoog als het gaat om vergrijzing. Dit kan een rol spelen. Net als het aanbod van banen voor bepaalde doelgroepen.

Lees meer en bekijk statistieken op: CVster.nl