Afspraken over bouwen en verduurzamen van betaalbare woningen

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem heeft afspraken voor 2024 gemaakt met woningcorporaties IJsseldal Wonen en Viverion, Huudersbelangenvereniging IJsseldal en Huurdersbelang Berkel- en Reggestreek. Woensdag (13/12) werden de handtekeningen gezet onder de jaarlijkse samenwerkingsafspraken. Dit gaat onder meer over de bouwopgave van sociale huurwoningen, de betaalbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid/sociaal domein en wonen en zorg.

Met de corporaties is eerder al afgesproken dat ze in de periode 2021 t/m 2030 260 sociale huurwoningen gaan bouwen. Voor IJsseldal Wonen wordt gezocht naar locaties voor in totaal 80 woningen, naast de 20 woningen die in het project Detmerskazerne in Eefde zijn gerealiseerd. Voor Viverion is plek nodig voor circa 160 woningen. Voor het project Zuiderbleek in Lochem is de bestemmingsplanprocedure gestart. Hier komen 38 appartementen voor ouderen en 9 studio’s voor jongeren. Viverion hoopt nog in 2024 te starten met de bouw.

Ouderen en jongeren

Daarnaast is in de kern Lochem een plan in voorbereiding voor de Gerrit Naefflaan en de Albert Hahnweg. De corporaties bouwen vooral voor ouderen, jongeren en
bijzondere doelgroepen. De gemeente zelf realiseert flexwoningen voor Oekraïners en spoedzoekers. In 2024 komen onder andere flexwoningen aan de Zutphenseweg in Lochem. Verder zoekt de gemeente naar nog twee locaties voor zulke flexwoningen. Daarbij gaat het om tijdelijke locaties, met een versnelde planologische procedure.

Verduurzamen van bestaande woningen staat hoog op de agenda. Daarbij gaat het om isoleren en om het maken van een plan om het woningbezit geleidelijk aardgasvrij te maken. De woningen met een slecht energielabel hebben prioriteit. In 2024 gaat Viverion 79 woningen verduurzamen. IJsseldal Wonen verduurzaamt de komende jaren 59 woningen, zodat er in 2028 geen woningen meer zijn met een slecht energielabel.

Energie

Naast besparen op gas, krijgen steeds meer woningen ook zonnepanelen, zodat huurders kunnen besparen op elektrakosten. Gemeente en corporaties verkennen samen welke mogelijkheden er zijn voor de energietransitie. De netbeheerders zijn hierbij belangrijke partners, mede omdat het elektriciteitsnetwerk vol dreigt te raken. Nieuwe of zwaardere aansluitingen zijn hierdoor niet altijd realiseerbaar.

De samenwerkingsafspraken voor 2024 zijn te vinden op de website van de gemeente Lochem. De genoemde meerjarenafspraken (2023-2030) zijn HIER te lezen.