Raad wil karakter ‘arbeiderswoningen’ Gerrit Naefflaan behouden

0
De rood gemarkeerde woningen staan op de nominatie om te worden gesloopt.

LOCHEM – De gemeenteraad wil dat wethouder Marja Eggink gaat praten met woningcorporatie Viverion om de wens over te brengen dat het karakter van 20 te slopen woningen aan de Gerrit Naefflaan en de Albert Hahnweg behouden blijft. Een motie van Meedenken met Lochem van die strekking werd maandag aangenomen door alle raadsfracties behalve LochemGroen! Die laatste partij vreest dat behoud van de voorgevels ervoor zorgt dat er minder woningen kunnen worden gebouwd dan Viverion van plan is.

De kwestie hield de gemoederen bezig omdat het gaat om de oudste sociale huurwoningen van Lochem. Ze stammen uit 1909, hoewel er door verbouwingen en aanpassingen weinig origineels meer aan is. De woningen werden destijds gebouwd voor arbeiders van de leerlooierij van Naeff aan de (huidige) Julianaweg. Vorige maand bleek al dat de meerderheid van de raad wel inziet dat sloop en herbouw onvermijdelijk is. Voor de 20 te slopen woningen wil Viverion er 36, op twee woonlagen, terugbouwen. In de diepe tuinen en een openbare groenstrook achter de betrokken woningen is plek voor nog eens 40 wooneenheden, eveneens in twee lagen.

Motie MmL

Met name Meedenken met Lochem (MmL) maakte zich druk over behoud van het karakter van de woningen en het straatbeeld. De fractie kwam op de valreep met een motie die de wethouder aanspoort om met Viverion te gaan praten. Die motie kreeg weliswaar brede steun maar GroenLinks en PvdA waren liever bij het opstellen ervan betrokken geweest. De motie kon wat deze fracties betreft scherper. Naast het uiterlijk van de nieuwe woningen zou ook aandacht kunnen worden gevraagd voor behoud van het verhaal erachter. De betrokken wijk staat op de cultuurhistorische waardenkaart van de gemeente.

LochemGroen! stemde tegen omdat het bang is dat behoud van de voorgevels ervoor gaat zorgen dat er niet gestapeld gebouwd kan worden en er dus minder huizen kunnen gebouwd in een categorie waaraan heel veel behoefte is. In de wandelgangen werden op een smartphone – deels gekscherend – foto’s van de beroemde gestapelde Zaanse huisjes in Zaandam getoond, ten teken dat je wel degelijk de hoogte in kunt zonder het karakter te verliezen.

De wethouder noemde de motie ‘uitvoerbaar’, ten teken dat ze het gesprek met de woningcorporatie wel wil voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here