Actie van Museum MORE snel beëindigd door handhavers

0
Artistiek directeur Maite van Dijk van Museum MORE in gesprek met handhavers van de gemeente Lochem (foto: LochemsNieuws)

GORSSEL – Museum MORE deed woensdagmiddag mee aan de actie van musea die ‘binnensportactviteiten’ aanboden. Lang duurde de pret niet. Slechts een half uur na opening verschenen drie handhavers ten tonele. Zij sommeerden dat het inmiddels toegestroomde publiek het pand moesten verlaten en dat de deuren gesloten werden. Het museum had vooraf al aangegeven de aanwijzingen van handhavers op de volgen, dus dat gebeurde ook.

Wel was er teleurstelling over de snelheid waarmee de gemeente Lochem meende te moeten ingrijpen. Zowel artistiek directeur Maite van Dijk als communicatieadviseur Ellen van Slagmaat van het museum hadden gehoopt dat de BOA’s van de gemeente, die al kort naar 12.00 uur werden gesignaleerd in de omgeving, de actie minimaal een uurtje zouden gunnen.

Punt gemaakt

Maite van Dijk: “Je zou willen dat we wat meer tijd hadden gekregen om bezoekers op een veilige manier ontvangen. Maar we hebben wel ons punt kunnen maken en een signaal afgeven. We laten vandaag zien dat we veilig open kunnen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.” Bezoekers moesten een QR-code en ID laten zien en moesten een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden.

De handhavingsactie van de gemeente stond in schril contrast met wat afgelopen zaterdag gebeurde in de plaatselijke horeca. Sommige zaken gingen toen op en ook dat was tegen de geldende regels. Toen ging wethouder Eric-Jan de Haan nog koffiedrinken in een plaatselijk restaurant en stak de ondernemers via sociale media een hart onder de riem.

Horeca

De gemeente laat weten dat zaterdag zeer onduidelijk was in welke gemeenten wel en waar niet gehandhaafd zou worden. “Daarom hebben we de actie in de horeca gedoogd, hoewel het tegen de regels was. Daarna hebben de 22 burgemeester van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de koppen bij elkaar gestoken en besloten dat vanaf nu één lijn wordt getrokken in de regio en dat overal wordt gehandhaafd”, zo legt een woordvoerster uit. “We hopen overigens wel dat er snel perspectief komt voor alle sectoren, dus ook de cultuur”, zo voegt ze eraan toe.

Veiligheidsregio

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de Veiligheidsregio werd woensdagochtend ondervraagd door Sven Kockelmann in diens dagelijkse interviewprogramma ‘1 op 1’ op NPO Radio 1. Daarbij kwam ook het gezamenlijke besluit om te handhaven aan bod. Heerts gaf aan dat er snel duidelijkheid moet komen voor de cultuursector. Hij vestigt zijn hoop op het coronadebat dat morgen in de Tweede Kamer wordt gevoerd.

Heerts zei letterlijk over de handhaving bij acties van musea en theaters: “Ik beschouw vandaag echt als een dieptepunt, omdat het lijkt dat gemeentebestuurders tegenover de cultuur staan. Dat is absoluut niet wenselijk. Ik wil dat verrekte corona zo snel mogelijk achter me laten.” (Beluister het hele interview HIER.)

MOREathon

Bij Museum MORE in Gorssel waren veel medewerkers vrijwillig paraat om de MOREathon in goede banen te leiden. Er waren een heuse start en finish en bezoekers werden door medewerkers ‘gecoacht’. De medewerkers droegen hesjes met nummers, zoals het topsporters betaamt. Ook enkele bezoekers kwamen opdagen in trainingspak. De actie was een verwijzing naar sportscholen en binnensportlocaties die wel weer geopend zijn. De actie viel samen met theaters die waren ingericht als kapsalon.

Burgemeester

Onder medewerkers was te beluisteren dat de hoop bestond dat burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve de handhavers zou vergezellen om zelf uitleg te geven over het hoe en waarom van de handhavingsactie. Dat gebeurde niet. De drie handhavers, die uiterst vriendelijk bleven en te kennen gaven dat ze ook liever iets anders hadden gedaan, overhandigden een envelop. Daarin bevond zich een factsheet met de coronaregels van het Rijk en uitleg over de wetten waarop de regels zijn gebaseerd.

Museum MORE als ‘binnensportlocatie’ bij wijze van ludieke actie tegen de coronaregels (foto: LochemsNieuws)