Radio Ideaal werkt aan bloeiende Lochemse tak

0
Dick Klein Geltink (links) en Diger Rossel in de Lochemse studio van Radio Ideaal, in Het Stadshuus (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Radio Ideaal heeft al een lange geschiedenis in de gemeente Bronckhorst. Inmiddels wordt ook stevig gewerkt aan de ontwikkeling en integratie van de activiteiten in de gemeente Lochem. Dat valt of staat vooralsnog met voldoende mensen. Voor vrijwilligers die zijn geïnteresseerd in radio maken is altijd plek. In Het Stadshuus beschikt de zender over professioneel ogende studio.

Voluit heet de organisatie ‘Stichting Lokale Media Bronckhorst, Lochem en andere gemeenten’. Sinds begin vorig jaar beschikt Ideaal over een zendmachtiging voor de gemeente en mag het zich de officiële lokale omroep van Lochem noemen. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Maar nadat onder meer de nodige vertegenwoordigers van Lochemse organisatie werden toegevoegd aan het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO), zag een meerderheid van de gemeenteraad geen reden meer de vergunningaanvraag niet te voorzien van een positief advies.

Bestuur

Diger Rossel (51) uit Barchem is inmiddels toegetreden tot het bestuur van de stichting. In Het Stadshuus aan de Markt is een studio ingericht en van daaruit worden op dit moment mondjesmaat uitzendingen verzorgt. De meeste programma’s worden gemaakt in Zelhem, de bakermat van de omroep. Rossel: “Wij willen veel meer doen in de gemeente Lochem. Dat valt of staat met vrijwilligers. In Zelhem hebben we meer dan 90 mensen die zich op allerlei manieren inzetten. Dat varieert van techniek tot programmamaker en redactie. Hier doen we nu nog met maar een handjevol medewerkers.”

Een van hen is Dick Klein Geltink (63). De Lochemer heeft, samen met Rossel, een verleden bij Achterhoek FM, dat tot 2019 de lokale omroep voor Lochem was. “Toen de gemeente de zendmachtiging niet wilde verlengen, trok het zittende bestuur de stekker eruit. Maar een klein groepje, met liefhebbers die radio echt als hobby zien, wilde door. De naam Achterhoek FM mochten we niet meer gebruiken, dus werd het UniekFM. We begonnen met het streamen van uitzendingen internet, want een zendmachtiging voor de ether hadden we niet”, altus Klein Geltink.

Ideaal Plus

Zowel Rossel als Klein Geltink maken nog steeds programma’s onder de naam UniekFM, op respectievelijk dinsdagavond en zondagochtend. Nu nog steeds als stream via internet. Maar er wordt hard gewerkt aan de realisatie van een tweede zender van Ideaal. Dat gaat Ideaal Plus heten. Daar gaat het accent liggen op muziek en vooral Nederlandstalig, volksmuziek en een beetje Engelstalig. De volks- en blaasmuziek is bij Achterhoek FM populair gemaakt door Henk Vruggink, met zijn programma ‘Der Lustige Heinrich’. Dat bestaat overigens nog steeds en is te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.

Diger Rossel over Ideaal Plus: “Het format lijkt op dat van Radio Continu. Het moet afwisselend zijn, dus er komen geen programma’s met slechts één soort muziek of met een vast thema.” De start van Ideaal Plus hangt af van het fine-tunen van de zenders en het toevoegen van een zender op de kerk in Eefde. Eind februari of uiterlijk begin maart moet het allemaal rond kunnen zijn.

Vrijwilligers

Wat Lochem betreft zit Ideaal te springen om vrijwilligers. Rossel: “We kunnen mensen gebruiken die zich interesseren voor de techniek, maar ook redactiemedewerkers, verslaggevers en presentatoren. Het zou mooi zijn als we mensen uit de gemeente vinden dit ook overdag tijd hebben om reportages te maken. Dat kan variëren van algemeen nieuws tot het interviewen van een 100-jarige. Bij ons wordt niemand zomaar in het diepe gegooid. We hebben binnen de organisatie veel ervaren mensen die nieuwkomers graag begeleiden.”

Wie belangstelling heeft om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor de lokale zender, kan zich melden via het mailadres: vrijwilliger@radioideaal.nl.

Meer informatie is te vinden op: www.rtvideaal.nl.