Aantal inbraken in gemeente Lochem gestegen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Vorig jaar werd in de gemeente Lochem 73 keer ingebroken. Dat is 12,3% meer dan in 2018. Dat betekent dat 1 op de 201 huishoudens ‘bezoek’ kreeg van het inbrekersgilde. Gelderland was overigens de enige provincie in het land waar het aantal inbraken toenam, met 4,5 procent.

Dit blijkt uit cijfers van verzekeringsvergelijker Independer.

In de provincie Gelderland werden vorig jaar 4211 inbraken geregistreerd. In de gemeente Lochem is de stijging hoger dan gemiddeld in de provincie. In omliggende gemeente is een wisselend beeld te zien. In Zutphen is de toename 53%, terwijl Deventer juist een daling met 15% laat zien. Buurgemeente Rijssen-Holten zag het aantal inbraken zelfs teruggaan met bijna 30%.

Relatief hoog

De kans dat je in de gemeente Lochem het slachtoffer wordt van een inbraak is relatief hoog. De al genoemde 1 op 201 huishoudens wordt in de regio alleen overtroffen door Zutphen (1 op 192). De cijfers van andere gemeenten zijn te vinden op onderstaande interactieve kaart.

lees verder onder de kaart…

Bron: Independer

Landelijk werd in 2019 aangifte gedaan van 39.452 inbraken. Dat is een gemiddelde van 108 per dag. In het land krijgt 1 op 254 woningen te maken met inbraak. Ook ten opzichte van dat cijfer steekt Lochem dus niet al te best af met 1 op 201 woningen.

Invloed ligging

Cijfers per kern of het buitengebied ontbreken. Een vaak gehoord verhaal is dat de gemeente langs de A1 ligt en dat inbrekers van elders hier hun slag slaan en zich weer snel uit de voeten maken. Deze lezing houdt geen stand bij bestudering van de cijfers, want in andere oostelijke gemeenten langs de snelweg is een dalende tendens te zijn.

Mogelijk heeft het iets te maken met de mate van beveiliging van woningen. In de gemeente Lochem is onlangs een project gestart dat moet leiden tot het Keurmerk Veilig Buitengebied. LochemsNieuws schreef daar DIT over.

Independer kwam in augustus van het afgelopen jaar al met cijfers waaruit bleek dat het aantal schuurinbraken in het eerste half jaar van 2019 was verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat leidde toen tot DIT artikel.

Landelijk

Vergeleken met 2018, werden er afgelopen jaar 3.432 minder woninginbraken geregistreerd. De provincie Flevoland heeft de beste papieren; hier daalde het aantal inbraken in woningen met 20,7 procent. Ook Limburg (-18,1 procent) kent een forse afname in het aantal inbraken.

De meeste woninginbraken vinden (nog steeds) plaats in de grotere steden, vooral in de Randstad. Zo staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven op respectievelijk de eerste tot en met de vijfde plaats. Wel daalde het totaal aantal inbraken in deze gemeenten. In 142 gemeenten nam het aantal woninginbraken toe.

Verschillen

Het landelijke gemiddelde  van 1 woninginbraak op de 254 huishoudens komt tot stand met de nodige uitschieters. Inwoners van de als rijk bekend staande gemeente Rozendaal – bij Arnhem –  waren het minst fortuinlijk, met 1 woninginbraak op iedere 85 huishoudens. Het Groningse Loppersum was afgelopen jaar het veiligst, met ‘slechts’ 1 woninginbraak op iedere 1.070 huishoudens.

De bevindingen van Independer zijn te vinden in de Woninginbraak monitor. Hieronder een aantal interactieve kaarten van de vergelijkingssite.

Bron: Independer  

Bron: Independer