Aantal schuurinbraken in gemeente Lochem verdubbeld

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – In het eerste halfjaar van 2019 zijn er in de gemeente Lochem 2 keer zoveel schuurinbraken geregistreerd dan een jaar eerder. Dit jaar sloeg het inbrekersgilde tot eind juli 31 keer toe, tegen 15 keer in de eerste helft van 2018. Dit is bovengemiddeld hoog. In heel Gelderland kwam het aantal schuurkraken 8 procent hoger uit, terwijl landelijk juist een daling met ruim 4% is opgetekend.

Independer

De vergelijkingswebsite voor verzekeringen Independer.nl -eigendom van de Persgroep – zette politiecijfers op een rij en verwerkte deze in interactieve kaarten (zie hieronder). In 5 provincies steeg het aantal inbraken in bijgebouwen. Drenthe (+6%), Gelderland (+8), Groningen (+11), Noord-Brabant (+16) en Zeeland (+27).

  • In mei wezen de wijkagenten in de gemeente Lochem ook al op een toename van het aantal schuurinbraken. Lees dit bericht HIER nog eens na.

70 per dag

In de overige delen van het land waren flinke dalingen te zien, met Flevoland als uitschieter (-37%). Overijssel liet 17% minder schuurinbraken optekenen.  In heel Nederland werden tussen januari en juni 12.436 huishoudens slachtoffer van inbraak in hun schuurtje of garage(box). Dat zijn dagelijks gemiddeld bijna 70 inbraken.

Lochem uitschieter

Lochem is met 31 inbraken in 6 maanden een negatieve uitschieter in de regio. Zo werden in het veel grotere Deventer 34 inbraken in schuurtjes gepleegd. In Rijssen-Holten waren het er ‘slechts’ 4 en in Hof van Twente 11. In de gemeente Berkelland sloegen inbrekers 9 keer toe. Alleen de grote buurgemeente Bronckhorst was de toename percentueel nog hoger. Het aantal inbraken ging hier van 6 naar 26.

lees verder onder de kaart…

Aantal inbraken per gemeente

Bron: Independer

Kleine lettertjes

Independer waarschuwt consumenten dat ze goed moeten kijken naar de kleine lettertjes van hun woon- of inboedelverzekering. ,,Met een inboedelverzekering ben je in principe gedekt voor diefstal van inboedel uit je schuur of garage(box). Hier is geen aparte dekking voor nodig. Wel is het van belang om bij waardevolle spullen goed te kijken naar het maximaal verzekerde bedrag”, aldus Bas Knopperts van Independer. ,,Denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen of duur gereedschap.”

Maximaal bedrag

Independer, dat op de vergelijkingssite de dekking van 55 verschillende inboedelverzekeringen inventariseert, concludeert dat 15 van deze verzekeringen een maximaal verzekerd bedrag hanteren voor diefstal uit een bijgebouw. Met bedragen tussen  de 250 en 10.000 euro zijn de onderlinge verschillen erg groot.

Schuur op slot

Bijna elke verzekeraar hanteert de regel dat er alleen dekking is als er zichtbare sporen van braak zijn. Wie dus vergeet de schuur op slot te doen krijgt vaak te maken met een onwillige verzekeraar.

Met enige regelmaat verschijnen berichten over de diefstal van dure zitmaaiers uit schuren in de regio. Dit soort zaken laten de schade van een schuurinbraak vaak hoog oplopen.

Aantal inbraken in 2019 t.o.v. 2018

Bron: Independer  

Aantal inbraken per provincie

Bron: Independer  

 

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here