Aantal geldautomaten neemt verder af

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)
LOCHEM – Het aantal geldautomaten is de afgelopen jaren al flink afgenomen maar het einde is nog niet in zicht. De gezamenlijke grootbanken gaan hun eigen automaten opdoeken of overdragen aan Geldservice Nederalnd (GSN). De naam van de bank zal niet langer op de automaten staan.
Automaten
Verdwenen in de afgelopen jaren al zo’n 800 automaten, de komende jaren kunnen er zomaar nog eens 2000 uit het straatbeeld verdwijnen. Het idee is dat niemand verder dan 5 kilometer hoeft te reizen om contant geld op te nemen. De behoefte daaraan wordt kleiner doordat er steeds meer elektronisch wordt betaald.
Lochem
Lochem zag in de afgelopen jaren ook pinautomaten verdwijnen of verhuizen. De automaten van SNS en ING staan nu bij de Hema en Albert Heijn binnen en zijn dus niet altijd bereikbaar. De Rabobank (Walderstraat/Mauritsweg) en ABN/Amro (Kleine Markt) hebben nog automaten die 24/7 bereikbaar zijn.
Netwerk
De komende jaren gaan ABN/Amro, ING en Rabobank een gezamenlijk netwerk van automaten realiseren. Het beheer komt in handen van GSN dat al sinds 2011 zorgt voor het verspreiden van geld voor deze banken. De automaten krijgen een neutraal uiterlijk. De naam van de bank zal er niet meer op staan. Wat SNS gaat doen met de automaten is niet bekend. SNS heeft veel minder automaten dan de andere grote banken, zo’n 340.
Spreiding
De komende tijd wordt gekeken naar de optimale spreiding over het land en ook de veiligheid krijgt de nodige aandacht. De automaten moeten op een voor de gebruiker veilige plaats staan en moeten beschermd worden tegen plofkraken en ander bruut geweld. Voordeel voor de gebruiker: voortaan kan bij alle automaten het saldo van de bankrekening worden opgevraagd.
Het streven is om de operatie eind 2020 te hebben afgerond.