Nieuwe banken in Eefde: ontmoeting jong en oud

0
Tussen het centrale plein en Het Spijk in Eefde komen in totaal 6 zitbanken

EEFDE – In Eefde worden 6 nieuwe banken geplaatst. Het is de bedoeling dat jong en oud elkaar daar ontmoeten. De bankjes komen te staan op de route tussen Het Spijk en het plein waar Het Hart, de kerk en de Coop staan. Bewoners kunnen via een inloopavond op 4 september nog invloed uitoefenen op voorgestelde locaties.

Ontmoeting

Ouderen kunnen tijdens een korte wandeling in het dorp even rusten op één van de
ontmoetingsbanken. Zij komen dan gemakkelijk in gesprek met een fietser op doortocht. Of met een jong gezin. Jong en oud kunnen elkaar zo ontmoeten en steunen. Het plaatsen van ontmoetingsbanken was een wens uit het Dorpsplan Eefde.

Werkgroep

Leden de Werkgroep Zorg en Welzijn hebben hun schouders onder dit plan gezet. Op verzoek van Dorpsraad Eefde gingen ze aan de slag. Wat zijn geschikte
plekken voor de ontmoetingsbanken? Wat vinden inwoners van het plan? Hoe gaan we deze banken betalen? Hoe regelen we beheer en onderhoud? Op al deze vragen zijn antwoorden gevonden.

Financieel rond

De werkgroep kreeg veel enthousiaste reactie en dat leidde ook tot het rondbreien van het financiële deel van het plan. Het Lochemse college van B&W deed de laatste 4.000 euro in het zakje. Dit geld komt uit het potje dat Budget Burgerparticipatie heet.

Onderhoud

Eerder zegde de Provincie Gelderland al 17.000 euro toe en de Dorpsraad Eefde legt er 1.500 euro bij. De Dorpsraad en Circulus-Berkel sluiten een contract voor beheer en onderhoud. Er is gekozen voor duurzame banken die weinig onderhoud vragen. De Dorpsraad houdt 1 of 2 keer per jaar een schoonmaakactie met behulp van vrijwilligers.

Goede ideeën

Wethouder Henk van Zeijts is blij dat de banken er komen: ,,Inwoners hebben vaak zelf goede ideeën voor ontmoeting en meedoen. Dit is wat we als college graag ondersteunen als het gaat om een krachtige samenleving.”