A.L. Snijders: groot schrijver, denker en verteller [video]

0

LOCHEM – Peter Müller, als schrijver bekend onder de naam A.L. Snijders, overleed maandag op 83-jarige leeftijd. In het harnas, want toen hij een hartstilstand kreeg werkte hij nog  aan een column voor de weekbladen van Achterhoek Nieuws, waaronder de Berkelbode. Hij laat een omvangrijk oeuvre na en zal herinnerd worden als een groot schrijver, denker en verteller. Hij woonde sinds 1971 in Klein Dochteren.

(De video bij dit bericht bevat een interview dat Peter Müller en zijn echtgenote Ineke Swanevelt op 19 mei gaven aan Allemaal1 TV. Het is een langere versie van wat eerder werd uitgezonden)

Het was in de jaren ’80 en ’90 dat A.L. Snijders wekelijkse columns schreef voor onder meer de Deventer Dagblad Combinatie. Daaronder viel onder meer de in Lochem en omstreken verschijnende Gelders-Overijsselse Courant (GOC). Aanvankelijk werden de nog met de hand geschreven teksten per post verstuurd. Maar later, toen het kantoor van de krant over een kopieerapparaat en eigen koeriersdienst beschikte liep A.L. Snijders regelmatig binnen om zijn column persoonlijk aan te leveren.

Brieven

Jarenlang ging elke column vergezeld van brief aan hoofdredacteur Dick van der Moer. Die antwoorde vrijwel nooit. Van der Moer woonde in Bathmen en Müller in Klein Dochteren maar het verhaal gaat dat de twee elkaar nooit hebben ontmoet. Feit is dat de brieven net zulke pareltjes bleken te zijn als de columns van A.L. Snijders. De lezer weet dit sinds ze werden gebundeld in ‘Heimelijke Vreugde’. Uitgeverij Thomas Rap bracht daarnaast vier boeken met verzamelde columns uit.

Vanaf 2000 schreef Peter Müller korte verhalen. Voornamelijk voor zichzelf maar hij verstuurde ze wekelijks via e-mail. Eerst in kleine kring van vrienden en kennissen, maar de lijst breide zich ui als een olievlek. Hij bedacht zelf het literaire genre van het ZKV (Zeer Kort Verhaal). De via mail verspreide verhalen schreef hij overigens onder de naam ‘gras’ (zonder hoofdletter).

Uitgeverij

In 2006 ontstond AFdH Uitgevers. Oprichters Paul Abels en Martien Frijns wilden de ZKV’s van A.L. Snijders in boekvorm gaan uitgeven. De eerste bundel heette ‘Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk’. De flaptekst werd geschreven door vriend Tommy Wieringa. Die laatste was ook aanwezig bij de lancering van het boek in Lochem. Boekhandel Lovink had speciaal hiervoor een tent op de Markt laten opzetten.

Er zouden nog 11 bundels met ZKV’s volgen, waarvan de laatste in april verscheen. Een van de bundels werd geïllustreerd door zoon Matthijs Müller en een ander door cartoonist Gummbah. De gebundelde columns van A.L. Snijders werden uitgegeven door De Bezige Bij.

Constantijn Huygens-prijs

In 2010 wordt de Constantijn Huygens-prijs toegekend aan Peter Müller. Dat moment kan worden gezien als grote doorbraak. Omdat inmiddels ook voor velen wel duidelijk was dat de schrijver over een prachtige voorleesstem beschikte en hij zijn verhalen met veel humor kon inleiden, werd hij ook veel gevraagd voor lezingen.

In Lochem werd hij datzelfde jaar aangesteld als gemeenteschrijver. De nieuwjaarsrecepties van de gemeente werden door zijn optredens een stuk leuker. In 2020 gaf de gemeente een bundeltje met ZKV’s uit die tijdens de nieuwjaarsrecepties werden verteld. Het was een beperkte oplage voor bezoekers van de bijeenkomst en ter ere van het 10-jarig jubileum als gemeenteschrijver.

Documentaire

In 2012 verscheen de documentaire ‘Een handige dromer’ waarin Joost Conijn de schrijver volgt met de camera. De film is in 2013 uitgezonden in ‘Het Uur van de Wolf’.

Nadat zijn bekendheid door de Constantijn Huygensprijs toenam was Peter Müller vaak te zien in tv-programma’s als ‘De Wereld Draait Door’ van gemeentegenoot Matthijs van Nieuwkerk en onlangs nog in het nieuwe boekenprogramma ‘Brommer op Zee’ van de VPRO. Tot deze week las hij elke zondagochtend een ZKV voor op Radio 4. Deze werd meteen daarna als vanouds via mail naar alle liefhebbers gestuurd. Sinds 2015 waren de columns van A.L. Snijders ook te lezen in het Vlaamse dagblad De Standaard.

Onverwacht

Zijn overlijden kwam zeer onverwacht. En amper anderhalf jaar na zijn huwelijk met Ineke Swanevelt. Wel klaagde Peter Müller de laatste tijd wel eens over zijn gezondheid. Hij probeerde zijn vele activiteiten dan ook wat terug te schroeven. Zo besloot hij onder meer zijn columns voor Achterhoek Nieuws niet langer wekelijks maar eens in de twee weken aan te leveren.