Lochem bezorgd over Zutphense twijfel over Delta en Het Plein

0

LOCHEM/ZUTPHEN – De gemeente Zutphen stelt vraagtekens bij de gezamenlijke aanpak van sociale werkvoorziening (Delta) en sociale dienst (Het Plein) met onder meer Lochem. Zutphen wil ‘directer regie voeren’ en wil het beleid opnieuw formuleren. Dat is in Lochem reden tot zorg, zo bleek maandagavond (6/2).

Gevolgen
Afgelopen najaar werd een fusieproces tussen Het Plein en Delta stopgezet omdat de risico’s te groot zou den zijn. Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Bronckhorst uit Delta wil stappen en aansluiting zoekt bij de regio Achterhoek. Het Zutphense college van B en W stelt de raad voor om de kaders en de inhoudelijke en financiële gevolgen voor de uitvoeringsorganisaties Delta, Het Plein en de gemeente Zutphen in beeld te laten brengen en daarvoor 150.000 euro uit te trekken.

Lochem
De kwestie werd maandagavond tijdens het Lochemse ‘vragenuurtje’ aangekaart door GroenLinks. Wethouder Jan Kottelenberg uitte daarop de zorgen van het Lochemse college over de stap die Zutphen nu zet. Het toont volgens hem aan dat de visie op de Participatiewet met spoed moet worden geactualiseerd. Kottelenberg zei zich ook als werkgevers verantwoordelijk te voelen en de medewerkers van Het Plein en Delta niet te lang in onzekerheid te laten verkeren. Hij streeft ernaar de vernieuwde visie eind april op tafel te hebben liggen.