Zorgverzekeraar DSW: ‘Premie in 2019 €4,50 hoger’ [video]

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/SCHIEDAM – Het heeft er alle schijn van dat het Kabinet ons onnodig bang heeft gemaakt voor een forse stijging van de premies voor de ziektekostenverzekering. DSW, elk jaar de eerste die de nieuwe premie bekend maakt, vindt dat het met een verhoging van 4,50 euro wel klaar is.

Het Kabinet spiegelde de Nederlanders tijdens Prinsjesdag nog voor dat de premie mogelijk wel met 10 euro omhoog zou gaan. DSW biedt de basisverzekering volgend jaar aan voor 112 euro per maand. Dat komt neer op  1.344 euro per jaar. De premiestijging is dus ruim de helft minder dan door de regering voorspeld.

Cijfers
Volgens Chris Oomen, de directeur van Schiedamse zorgverzekeraar, heeft de minister de zorgkosten voor volgend jaar te hoog ingeschat omdat deze niet zijn gebaseerd op de meest recente cijfers. DSW komt al 14 jaar op ‘de vierde dinsdag in september’ als eerste met de nieuwe premie naar buiten.

Overstappen
Andere verzekeraars laten wat dat betreft nog wel even op zich wachten. Uiterlijk 12 november moeten ze de premie gekend maken. Dan begint het ‘jachtseizoen’ op klanten die overwegen om over te stappen. Opzeggen bij de huidige verzekeraar moet voor 31 december. Het kiezen van een nieuwe kan nog tot 1 februari. Dat laatste vertellen lang niet alle verzekeraars erbij.

Mensen met een minimum inkomen of iets daarboven krijgen meestal zorgtoeslag. Premiestijgingen worden voor hun meestal gecompenseerd via een hogere toeslag.

Bekijk hieronder een video waarin DSW uitlegt hoe de premie tot stand komt. Het is uiteraard een promotiefilmpje maar de rekensystematiek die erin wordt uitgelegd klopt.