Prijsstijging zorgverzekering drie keer hoger dan voorspeld

0
(foto: pixabay.com)

DEN HAAG – Precies een week geleden kwam op Prinsjesdag naar buiten dat minister Schippers van Volksgezondheid een premiestijging van 3,50 euro voorzag voor 2017. Amper een week later blijkt dit bijna drie keer zo hoog uit te vallen. Bijna een tientje per maand bedraagt de ‘schade’.

Onder controle
Schippers stelde in de toelichting bij de begroting dat de zorgkosten onder controle zijn en de prijsstijging gering zou kunnen blijven. Fout, vindt verzekeraar DSW die traditiegetrouw de eerste is die de premie voor het komende jaar bekend maakt.

Stijging
De premie van DSW stijgt van 98,75 euro naar 108 euro per maand. Andere verzekeraars volgen vaak pas half november met hun prijzen. DSW-baas Chris Oomen zei op Radio 1 dat dure innovatieve medicijnen, uitbreiding van het basispakket en kosten voor de wijkverpleging de prijsstijging rechtvaardigen. De kosten voor wijkverpleging worden tussen 2015 en 2020 gefaseerd overgeheveld naar de verzekeraars.

Reserves
Volgens Oomen stopt DSW in 2017 nog 94 euro per verzekerde uit de eigen reserves in de pot. Vorig jaar was dat nog 145 euro. Oorzaak is dat de reserves slinken. Oomen: ,,Als we nu de prijs verder zouden drukken door meer uit onze reserves te halen moet ik volgend jaar komen uitleggen dat de prijzen 20 procent stijgen.” Volgens hem hebben de gezamenlijke verzekeraars ruim 11 miljard aan reserves. Dat is 2 miljard meer dan wat geldt als een ‘gezonde buffer’. Het overschot zou dus slinken, aldus de DSW-man.

Eerder werd al bekend dat de eigen bijdrage volgend jaar gelijk blijft op 385 euro per verzekerde.