Home Nieuws Onderwijs Certificaat Cambridge Engels voor 30 leerlingen Staring

Certificaat Cambridge Engels voor 30 leerlingen Staring

0
De geslaagde van het Staring College (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Dertig leerlingen van het Staring College en hun ouders verzamelden zich dinsdagavond in de school. Aanleiding was de uitreiking van de certificaten Cambridge Assessment English. Dat geldt als ‘toegangsbewijs’ voor vele internationale studies en universiteiten.

Na een korte inleiding van examinator Hannah Zwiers – in het Engels – reikte docent Ruud Hegger de certificaten uit. Dat deed hij niet zonder eerst aan de hand van een gedicht van Lewis Carroll uit 1871 uit te leggen hoe het traject ernaar toe eruit zag. Een onzingedicht, dat op het eerste gezicht compleet abacadabra is, maar bij nadere beschouwing meer zinvolle informatie bevat dan gedacht. Het gedicht ‘Jabberwocky’ is onderaan dit bericht te lezen.

Doel
Hegger hield zijn leerlingen voor dat zij 5 jaar geleden vermoedelijk niets snapten van het gedicht, zoals mensen dat vaak hebben met een vreemde taal. Maar nu lezen hetzelfde gedicht vermoedelijk heel anders en met veel meer begrip van de inhoud. Dat is in een notendop het doel van de studie Cambridge English.

De leerlingen zijn zesdejaars Gymnasiumleerlingen. Het examen deden ze afgelopen juni nog als vijfdejaars. Toen ze 5 jaar geleden aan de klus begonnen konden alleen gymnasiumleerlingen instromen. Inmiddels geldt dit ook voor VWO-leerlingen.

Internationale studie
Emma Ravenhorst vertelde, kort nadat ze haar certificaat had ontvangen, dat de geslaagden van nu in het derde jaar ook al eens examen deden, maar toen op een lager niveau. Ze koos voor Cambridge English omdat ze droomt van een internationaal georiënteerde studie, al dan niet in het buitenland. ,,De toelatingseis dat je goed Engels moet spreken heb ik dan alvast gehaald”, zo zegt ze. ,,Tijdens een uur extra Engels in de week leer je de taal completer dan in de normale Engelse lessen.” Op de vraag of er ook aan de uitspraak van het Engels wordt gewerkt luidt het antwoord: ,,Ja, wel een beetje maar ik vind van mezelf dat ik toch nog een duidelijk Nederlands accent heb.”

Grammatica
Koen Dijkstra was lange tijd vast van plan om in het buitenland te gaan studeren, maar hoe dichterbij het punt komt dat dit werkelijkheid kan worden, hoe meer hij daaraan gaat twijfelen. ,,Ik denk dat ik toch maar lekker hier blijf.” Omdat hij al wist dat hij goed was in Engels, koos hij al in de brugklas voor de Cambridge-variant. ,,En toen kreeg ik er Latijn en Grieks gratis bij”, zegt hij lachend. Hij is blij dat hij het examen heeft gehaald en vindt dat hij vooral grammaticaal veel heeft geleerd. Hij was een van de 10 leerlingen die het C2-niveau haalden.

De leerlingen vinden overigens bijna allemaal dat je veel meer leert omdat Engels in de lessen de voertaal is, waar niet van wordt afgeweken. Dat ziet ook docent Ruud Hegger als een groot pluspunt omdat de leerlingen dan ook de woorden uit de grammatica in het Engels leren.

Goed op je CV
Julian Damaschek vertelt eerlijk dat hij een zetje van zijn ouders nodig had om er destijds aan te beginnen. ,,In het begin was het best lastig, maar daarna ging het steeds beter”, zo meldt hij. Dat hij nu het papiertje op zak heeft geeft alleen maar voordelen vindt hij. ,,Aan één toelatingseis heb ik alvast voldaan en volgens mij staat het certificaat ook niet verkeerd op je CV.”

Lees verder onder de foto…

Examinator Hannah Zwiers spreekt de leerlingen en hun ouders toe (foto: LochemsNieuws)

 

Kwaliteit
Examinator Hannah Zwiers is eigenaresse van het in Lochem gevestigde Zwiers Language & Exam Centre dat bevoegd is om de examens Cambridge Assessment English af te nemen. ,,Dat doen we van Zwolle tot de Duitse grens, maar ook in steden als Zutphen en Arnhem.” Ze roemt de kwaliteit van het Staring College. ,,Het gaat in het onderwijs erg vaak over goede scores omdat ouders vooraf willen weten waar ze hun kinderen naar toe sturen. Het Staring College is op dit moment echt top-10 in Nederland.”

Frans en Duits
Het Staring College is ook bezig het Duitse en Franse taalonderwijs op een hoger plan te brengen. Zo is het mogelijk om Frans te leren en het DELF-certificaat van het Institut Françcais te halen. Voor het Duits wordt gestreefd naar een soortgelijke opleiding via het gerenommeerde Goethe Institut.

Donderdagavond krijgen nog eens zo’n 30 leerlingen certificaat uitgereikt. Dan gaat het om derdejaars die het B1 of B2 niveau hebben bereikt

Jabberwocky (Lewis Carroll, 1871)

‘Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe:
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.

“Beware the Jabberwock, my son!
The jaws that bite, the claws that catch!
Beware the Jubjub bird, and shun
The frumious Bandersnatch!”

He took his vorpal sword in hand:
Long time the manxome foe he sought—
So rested he by the Tumtum tree,
And stood awhile in thought.

And, as in uffish thought he stood,
The Jabberwock, with eyes of flame,
Came whiffling through the tulgey wood,
And burbled as it came!

One, two! One, two! And through and through
The vorpal blade went snicker-snack!
He left it dead, and with its head
He went galumphing back.

“And hast thou slain the Jabberwock?
Come to my arms, my beamish boy!
O frabjous day! Callooh! Callay!
“He chortled in his joy.

‘Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe:
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.