Sinterklaas komt zondag om 12.15 uur!

0
Sinterklaas komt eraan (foto: Jorrit van de Kolk)

LOCHEM – Het Staf & Mijter Feest speelt zich dit jaar af op zondag 13 november. Voor corona was jarenlang van een avondintocht op zaterdag en van een dagprogramma op zondag. Het feest van Sinterklaas speelde zich 17 jaar lang af gedurende een heel weekend. Nieuw is dat er dit jaar op veel meer plekken iets te doen is voor kinderen.

In de gedrukte versie van de Berkelbode van deze week is een fout geslopen in de aanvangstijd. Daar staat 15.00 uur in plaats van 12.15 uur. Alleen die laatste tijd klopt. 

De veranderingen hebben een aantal oorzaken. “Het wordt lastiger om vrijwilligers te vinden. En de mensen die we hebben worden langzaam ouder. Dit jaar speelt ook mee dat de landelijke sinterklaasintocht op zaterdag, in hetzelfde weekend, wordt gehouden”, vertelt Tetske Rouweler namens het organisatiecomité. Een uitkomst is de deelname van 10 leerlingen van het Staring College die hand- en spandiensten verrichten. Ook de Ronde Tafel Lochem helpt weer mee met het opbouwen.

Aankomst

Wat niet verandert is de aankomst van Sinterklaas en zijn roetveegpieten per boot. Op de Hanzeweg, ter hoogte van de Aldi, staan de burgemeester en praatjesmeneer Wally om 12.15 uur klaar om de sint welkom te heten in Lochem. Ook paard Ozosnel, de opvolger van Amerigo, wacht daar om zijn baas naar te binnenstad te brengen. En de Pietenband zorgt weer voor toepasselijke muziek. Op het kanaal is een spectaculaire show van waterpieten te zien, compleet met een flyboard.

Daarna volgt de optocht richting Kleine Markt, via Tramstraat en Walderstraat. Dit jaar is er geen Sinterklaashuis. Dat hoeft ook niet, want Sinterklaas blijft dit keer maar een middag en hoeft dus niet te overnachten. De ruimte in het oude Stadhuis, waar hij dat in andere jaren deed, is bovendien in gebruik genomen door de VVV. Op het bordes kunnen kinderen overigens nog wel op de foto met piet.

Kleine Markt

Op de Kleine Markt staan een podium en een tent waar, zo lang de voorraad strekt, cadeautjes worden uitgedeeld. In een andere tent zijn chocolademelk en glühwein te koop. Maar er is veel meer te doen. Al tijdens de optocht komen de kinderen in de Walderstraat een knutseltent tegen. Op de kop van Molenstraat, bij De Babbelaer komt een karaokepodium. Bij de bibliotheek, aan de Dr. Rivestraat, lezen dames van de bieb voor. Alle attracties worden met elkaar verbonden door de Sinttrein. Die is alleen geschikt voor kinderen.

In een tent voor de deur van Ami Kappers kan worden meegedaan aan een kleurwedstrijd van de Meiden van Haarman. Op de Grote Markt is het groot feest, compleet met draaimolen, springkussen en suikerspin-, oliebollen- en poffertjeskramen. In het jongerencentrum, in het Stadhuus, wordt een pietendisco gehouden. En er is een koopzondag met veel geopende winkels en horeca.

Podium

Er is een doorlopend podiumprogramma op de Kleine Markt met optredens van Brinio Jazzdance, Way to Fit, Dansstudio Pop Up. Praatje Kaatje en DJ Piet. Het programma stopt om 15.45 uur. Tijdens de voorbereidingen bleek dat diezelfde middag een concert staat gepland in de Gudulakerk. Het gaat om een uitvoering van ‘The Armed Man’ door de Brassband Gelderland en Cappella Bronckhorst. De bedoeling was om dit om 15.00 uur te laten beginnen, maar in overleg werd besloten dit te verschuiven naar 16.00 uur.

Sponsors

Tetske Rouweler roemt de sponsors en bedrijven die allerlei diensten verrichten tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis. Zo komt het podium altijd van Stageco. De containers en het transport van het podium worden verzorgd door de firma Hoftijzer. Dat bedrijf zorgt ook voor mobiele aanmeerpalen waar Pakjesboot 14 veilig kan aanleggen. Verder is PLUS Cornelis een belangrijke sponsor. De brandweer Lochem stelt de kazerne beschikbaar als centrale plek voor de vrijwilligers.

In de speciale bijlage van de Berkelbode van vorige week is een plattegrond met alle locaties en activiteiten te vinden.