Zilveren Knoop voor organisatoren veteranenherdenking

0
De Zilveren Knoop van de gemeente Lochem. (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Bennie Peppelman en Manon ten Dam hebben afgelopen zaterdag (15/4) de Zilveren Knoop van de gemeente Lochem ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders kenden deze onderscheiding toe als blijk van waardering voor de bevlogen inzet voor veteranen in de gemeenten. Bennie Peppelman en Manon ten Dam spannen zich al meer dan 15 jaar in om elk jaar veteranen van de gemeente Lochem te ontvangen en te herdenken.

Bennie Peppelman is voormalig medewerker van de buitendienst van de gemeente, beheerder van de begraafplaats Gorssel en nu in dienst bij Circulus. Hij haalde veteranen op voor de bijeenkomst en zorgde voor een ontvangst in de aula van de begraafplaats in Gorssel.

Joppeschool

Manon ten Dam is leerkracht aan de Joppeschool. Zij zorgde samen met kinderen van groep 8 dat de oorlogsgraven in Gorssel schoon waren en de twee monumenten voorzien van bloemen. De kinderen maakten ook hapjes en hielpen bij de bediening. Een bijzondere traditie. De aanwezige veteranen, vaak uit de nabije omgeving van Gorssel, hebben dit ook altijd zeer gewaardeerd.

Dit jaar kreeg de gemeente de vraag of de bijeenkomst op een andere manier vorm kon krijgen. Iets minder herdenken, want dat kan immers ook op 4 mei. En wat centraler in Lochem. En bij voorkeur niet de dag voor de Landelijke Veteranen Dag, omdat dat dan al veel veteranen afreizen naar Den Haag. Vragen die de gemeente deden besluiten om dit jaar de veteranen in het gemeentehuis te ontvangen. In de hoop daarmee tegemoet te komen aan deze vragen en aan de wensen om een wat grotere groep te bereiken.

Waardering

De beide onderscheiden inwoners hebben zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor de veteranen. Ze zorgden altijd voor een perfecte organisatie. De bijdrage van de kinderen maakte de ontvangsten bijzonder, voor de veteranen én voor de kinderen.

De Zilveren Knoop is een blijk van waardering van het college van B&W voor inwoners die een verbindende rol vervullen in de Lochemse samenleving. Het ontwerp van de Zilveren Knoop is naar een idee van inwoonster Ingrid Leufkens. De onderscheidingen werden zaterdag uitgereikt tijdens een bijeenkomst voor veteranen in Het Stadshuus in Lochem.