Wordt Lochemse Silo Art Nederlands favoriete buitenkunstwerk?

0
Kunstenaar Miel Krutzmann met Karin Dekema, die het kunstwerk 'Verbonden' nomineerde (foto: Achterhoek Toerisme)

LOCHEM – Het kunstwerk ‘Verbonden’ van Miel Krutzmann werd twee weken geleden verkozen tot het meest favoriete buitenkunstwerk van Oost-Nederland. Aanstaande maandag (15/8) start de stemming die uitmaakt wat het favoriete buitenkunstwerk van Nederland wordt. De strijd is een activiteit van het radioprogramma ‘De Ochtend van 4’ (KRO/NCRV).

Klik HIER om te stemmen (vanaf maandag 8.00 uur)…

De concurrentie voor het Lochemse kunstwerk is fors. De vier tegenstanders zijn bekend. In de regio Zuid-Nederland won afgelopen zondag het kunstwerk ‘Vreedzame Krijger’ van Rik van Rijswick in Venlo. Dit lijkt ook meteen de grootste concurrent voor Lochem te worden. Het kunstwerk op de silo stond op de eerste dag van de stemming lang bovenaan, maar werd dinsdag ingehaald door de ‘Vreedzame Krijger’.

Winnaars

In de Noord-Nederland kwam het beeld ‘Sietske’ van kunstenaar Evert van Hemert als winnaar uit de bus. Dit kunstwerk staat in Kolderwolde. In de regio Midden won het bronzen beeld ‘De Parachutist’ van Jits Bakker. Het is te vinden in De Bilt. In West-Nederland kreeg ‘Human Memory’ van Kouji Ohno de voorkeur. Dit kunstwerk staat in Delft.

Het goede nieuws voor Lochem is dat het regionaal veel stemmen – in procenten – trok. Alleen in de regio Zuid was ook sprake van een afgetekende winnaar. In de andere regio’s was er vaak sprake van een nek-aan-nek-race.

Silo Art Achterhoek

Het grote kunstwerk op de silo aan de Goorseweg maakt deel uit van Silo Art Achterhoek. De enorme schildering is het werk van Miel Krutzmann en toont een boer met koe en een aantal verwijzingen naar plekken en verhalen uit de gemeente. Inwoonster van Lochem, Karin Dekema, nomineerde dit werk voor de strijd van ‘De Ochtend van 4’.

Om de kunstwerken bij het publiek onder de aandacht te brengen werd afgelopen week bij de silo een item voor in de uitzending gemaakt. In de spotlights stonden: Karin Dekema, Miel Krutzmann en Hans Verheul, directeur van Oocon en eigenaar van het pand.

Gesprek

Karin Dekema wilde Miel Krutzmann graag een keer wat uitgebreider spreken en kreeg daar nu de kans voor. Ze zegt: “Toen hij vorig jaar aan het werk was hebben we wel eens een praatje gemaakt, maar daarna eigenlijk nooit meer. Om mijn bewondering te tonen heb ik destijds zelfs een keer een mooie gele bolchrysant gebracht. Toen ik het hem vroeg wist hij dat nog.”

Enthousiast vervolgt ze: “Het is toch niet normaal dat hij in zijn eentje in zo’n korte tijd zo’n enorm kunstwerk op het gebouw heeft gekregen? Diep respect daarvoor. De afbeelding spreekt me ook erg aan. Hij zegt echt wat over Lochem en de omgeving, de agrarische herkomst met de subtiele verwijzingen naar bijvoorbeeld de Hooiplukker, het handmatig graven van het Twentekanaal en Huis Verwolde.”

Leuk voor Lochem

“Toen ik van de verkiezing hoorde hoefde ik er niet lang over na te denken en heb ik het genomineerd. Ik had natuurlijk nooit gedacht dat ik zoveel reacties zou krijgen. Maar ik vind het alleen maar leuk voor Lochem en ook voor de kunstenaar, want het is toch erkenning voor het feit dat mensen je werk waarderen. Ik hoop dan ook echt dat onze silo art en daarmee Miel de wedstrijd gaat winnen.”

Laura van der Linde, regiocoördinator gemeente Lochem bij Achterhoek Toerisme, denkt dat ‘Verbonden’ een goede kans maakt om het meest favoriete buitenkunstwerk van Nederland te worden, als iedereen die in de regionale ronde stemde dit nu nogmaals doet.

Stemmen

De stemming loopt van maandagochtend 8.00 uur tot vrijdagavond 20.00 uur. Zondagochtend 21 augustus volgt de uitslag. De winnende kunstenaar en de inzender ontvangen live in de uitzending een oorkonde en prijs. Karin Dekema: “Als we winnen reis ik met alle plezier naar Hilversum. Wat een avontuur!”

De relevante feiten op een rijtje:
– Start stemmen: maandag 15 augustus 8.00 uur.
– Einde stemmen: vrijdag 19 augustus 20.00 uur.
– Uitslag verkiezing: zondag 21 augustus in de ochtendshow (7.00-9.00 uur), waarschijnlijk rond 8.30 uur.

Stem uitbrengen op website https://www.nporadio4.nl/klassiek/de-ochtend-van-4/ac0a4908-79da-456a-b9fd-51a294826acd/finaleweek-buitenkunst