Lochems silo-kunstwerk derde bij verkiezing buitenkunst

0
Detail van het kunstwerk 'Verbonden' op de silo aan de Goorseweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het kunstwerk Verbonden van Miel Krutzmann, op de Oocon-silo aan de Goorseweg is derde geworden tijdens de verkiezing van het favoriete buitenkunstwerk in Nederland. De derde plaats hing al in de lucht, maar omdat de tussenstand sinds vrijdag niet meer was te zien, bleef het nog even spannend tot zondagochtend.

Het kunstwerk De Parchutist van Jitse Bakker, in De Bilt, werd de winnaar met 46 procent van de stemmen (25761 stemmen). Op de tweede plaats is De Vreedzame Krijger van Rick van Rijswick in Venlo geëindigd (28% en 15518 stemmen). Het Lochemse kunstwerk moest het doen met 12567 stemmen, wat neerkomt op 22 procent. Eerder had Verbonden, de muurschildering van een boer met koe, met grote afstand de regionale verkiezing voor Oost-Nederland gewonnen.

Aantal inwoners

De verkiezing werd georganiseerd door het Radio 4-prgramma De Ochtend van 4. Na 5 regionale verkiezingen werd afgelopen week de landelijke finale gehouden. Lochem kende een vliegende start, maar werd dinsdag gepasseerd door Venlo en later door de latere winnaar uit De Bilt. Het heeft mogelijk te maken met het feit dat Venlo en de regio De Bilt (tussen Utrecht en Zeist) veel meer inwoners tellen dan Lochem en omgeving. Ook publiciteit speelde mogelijk een rol.

Opvallend was dat het aantal stemmen voor Lochem vanaf donderdag nauwelijks nog toenam, terwijl die voor De Bilt juist ‘explodeerde’.