Woonwijk ‘Kop van Oost’ krijgt provinciale bijdrage

0
Het aangepaste plan Kop van Oost dat financieel haalbaar zou moeten zijn (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM/ARNHEM – De Lochemse duurzame woonwijk ‘Kop van Oost’, die tussen Twentekanaal en Berkel en ten oosten van het gemeentehuis moet verrijzen, krijgt een bijdrage van de Provincie Gelderland in het kader van het programma ‘Steengoed Benutten’. Doel is om binnen in het Gelderland voor 1 juni 2023 duizend woningen te realiseren op leegstaande plekken.

Leegstaand is de locatie in Lochem niet, maar de bedrijven met ondergrond die daar staan zijn in bezit van de gemeente en/of projectontwikkelaar Explorius. De provincie lijkt alle 121 beoogde woningen in het Lochemse plan mee te tellen, waardoor de teller voor ‘Steengoed Benutten’ op 1076 woningen komt. De gemeente Lochem laat echter weten dat er tot nu toe alleen een bijdrage is gevraagd en toegezegd voor de eerste fase van het project, dat 22 woningen omvat.

Raad van State

De uitbetaling van de subsidie start nadat het bestemmingsplan definitief is. Wat dit betreft is het wachten op een uitspraak van de Raad van State. ForFarmers Group heeft bezwaar gemaakt tegen de woonwijk omdat het bang is in de bedrijfsvoering te worden beperkt als toekomstige bewoners gaan klagen over geuroverlast. Tijdens een zitting in juli zei een raadsman van het bedrijf dat nieuwe vormen van veevoer mogelijk meer stankpieken veroorzaken.

Nieuwkomers

Tot de ForFarmers Group behoort ook het biologische veevoederbedrijf Reudink, dat dichtbij de beoogde bouwlocatie ligt. De hoofdvestiging en productielocatie van ForFarmers ligt wat verderop. Eerder werd al een zienswijze ingediend om bezwaar te maken tegen de bouw. Ook het recht tegenover de Kop van Oost gelegen TKF liet weten bedenkingen te hebben. De gemeente denkt dat het met klachten niet zo’n vaart zal lopen, mede omdat Lochemers wel weten wat hen te wachten staat. ForFarmers is echter vooral beducht op ‘nieuwkomers’ die hun neus eerder – letterlijk – zullen ophalen voor de bedrijfsbelangen.

Medio oktober

De gemeente verwacht uiterlijk medio oktober de uitspraak van de Raad van State te vernemen. Als deze positief uitvalt kan aan de voorwaarde worden voldaan dat de eerste fase voor 1 juni 2023 gerealiseerd moet zijn. De provincie heeft in totaal 12 miljoen in de pot voor ‘Steengoed Benutten’ zitten. Per project kan tussen 100.000 en 500.000 worden uitgekeerd, tot de pot leeg is.

Kritiek

De provincie wil het tempo van woningbouw opvoeren. Op het Lochemse project komt zowel van binnen als buiten de politiek kritiek omdat de woningen niet geschikt lijken voor doelgroepen die daar het hardst om zitten te springen. Aanvankelijk was wel in een deel sociale huur- en goedkopere koopwoningen voorzien maar dit werd geschrapt vanwege de sterk gestegen (bouw)kosten. Geld opleveren doet het overigens ook nu niet, want de gemeente denkt 2,7 miljoen te moeten uitgeven om de wijk überhaupt te kunnen realiseren.