Extinction Rebellion brengt bezoek aan ForFarmers

0

LOCHEM – Naar schatting een dikke honderd leden van klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) Achterhoek en Scientist Rebellion brachten vrijdag een bezoek aan ForFarmers aan de Kwinkweerd in Lochem. Er werd een brief aangeboden aan bestuurders van de veevoedergigant. De demonstranten eisen onder meer dat de import van soja uit andere werelddelen wordt gestaakt en dat ForFarmers een leidende rol pakt in de verduurzaming van de landbouw.

Een stoet met demonstranten, voorafgegaan door een drumband, trok rond de middag van het station naar het bedrijf. Daar werden borden met teksten aan de hekken gehangen en toespraken gehouden. Ook werd een brief met eisen aangeboden aan twee bestuurders van van ForFarmers. Dat ging gepaard met een gesprek op vriendelijke toon, maar ook met de aankondiging dat XR op 1 augustus terugkomt om te vernemen of er iets is gedaan met de eisen. Bestuuder Rob Kiers bedankte de aanwezigen en beloofde de brief te zullen bestuderen.

Politie

De politie was, vooral met motoragenten, ruimschoots vertegenwoordigd. Ook werden verkeersregelaars ingezet. Op het terrein van ForFarmers waren de nodige beveiligers op de been, maar die hoefden slechts toe te kijken. Tot veel overlast leidde de demonstratie niet. De demonstranten liep slechts een klein stuk over de hoofdrijbaan van de Kwinkweerd. Het grootste deel van de route werd afgelegd via de parallelweg. De demonstratie trok vooral aandacht van pers en medewerkers van omliggende bedrijven.

XR kwam met drie eisen aan het adres van ForFarmers:
1. Stop met invoer van soja en palmolie en stap over op Europese grondstoffen
2. Vertel de waarheid en haal onvolledige en onjuiste beweringen over duurzaamheid en
gesloten kringloop van de website.
3. Laat zien hoe u boeren helpt om af te schalen naar een natuur inclusieve kringlooplandbouw met herstel van natuurwaarden.

Rutger Schilpzand van Scientist Rebellion – de zusterorganisatie van XR waarin wetenschappers de klimaatproblemen aan de kaak stellen – zei in een toespraak dat wetenschappers liefst onafhankelijk willen blijven. “De vraag is echt, onafhankelijk van wie of wat? We zijn allemaal afhankelijk van het klimaat.” Tegen de bestuurders van ForFarmers zei hij te begrijpen dat zo’n groot concern niet van vandaag of morgen de koers kan wijzigen. “Dat kost tijd, maar laat zien dat jullie in ieder geval de goede kant op bewegen.” Daarbij deed hij de aankondiging om op 1 augustus nog eens langs te komen om te horen wat de vorderingen zijn.

Lezing

Rob Kiers en Ilse Niehof van het bedrijf legden ter plekke geen statement af maar bedankten de demonstranten slechts voor de komst en voor de aangeboden brief. In de marge zei Kiers nog wel niet te geloven in een importstop voor soja, maar wel in een duurzame teelt. XR bracht ook nog een uitnodiging mee voor een lezing van Meino Smit van de Wageningen Universiteit, op een nog nader te bepalen datum en tijdstip. Smit promoveerde in 2018 met zijn proefschrift ‘De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw’ en werkte dit uit in het boek ‘Naar een duurzame landbouw in 2040’. ForFarmers leverde data aan voor het promotieonderzoek van de auteur.

Tijdens het bezoek benadrukt Extinction Rebellion zich niet tegen boeren te keren. Een slogan is ‘Meer boeren, minder bullshit’. Veranderingen zijn volgens de organisatie vooral nodig in de dierlijke sectoren. Dat is waar ForFarmers volgens Annemieke Spijkers een rol kan spelen. Veel medewerkers van het bedrijf hebben dagelijks contact met boeren. “Neem boeren mee richting een duurzamer werkwijze”, zo luidde de oproep. XR ziet een tendens dat steden groener worden en het platteland steeds schraler.

Protestborden aan de hekken van ForFarmers (foto: LochemsNieuws)
De brief met eisen die aan ForFarmers werd aangeboden (foto: LochemsNieuws