Wethouder Robert Bosch niet in nieuw college Lochem

0
Robert Bosch (Archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Wethouder Robert Bosch gaat geen deel uitmaken van het nieuwe college van B&W in Lochem. Zijn partij, Gemeentebelangen (GB), meldt dat hij zich niet kandidaat stelt voor een nieuwe periode. GB laat weten wel nieuwe kandidaten te hebben gevonden die het ambt van wethouder namens de partij op zich willen nemen.

Robert Bosch blijft aan tot het moment dat het nieuwe college aantreedt. De verwachting is dat dit in de tweede helft van mei een feit zal zijn. GB onderhandelt momenteel met VVD en Meedenken met Lochem (MmL). Formateur Jan Bart Wilschut meldde eind vorige week dat de onderhandelingen voorspoedig verlopen.

Zware portefeuille

Bosch begon op 1 april 2021 als opvolger van Bert Groot Wesseldijk, die de overstap maakte naar de intergemeentelijke belastingcentrum Tribuut. De toen 28-jarige Bosch nam bijna de hele portefeuille van zijn voorganger over en die was met thema’s als financiën, ruimtelijke ontwikkeling, wonen en de Omgevingswet zwaar te noemen. Toen hij begon studeerde Bosch ook nog bestuurskunde in Enschede.

Bij zijn aantreden werd afgesproken om na de verkiezingen de balans op te maken. Dat heeft er nu dus tot geleid dat hij afziet van een nieuwe periode. Bosch beschrijft het afgelopen jaar als ‘bijzonder, enerverend maar bovenal leerzaam’. Door corona maakte hij vooral via de digitale weg kennis met de organisatie, inwoners en bedrijven. “Dat vond ik best een lastige start. Maar ik ging elke dag met een glimlach aan het werk voor de mooie gemeente Lochem. Een gemeente waar inwoners en bedrijven trots op mogen zijn”, zo zegt hij.

Toekomst

Waarom dan toch zijn vertrek? “De periode voor de verkiezingen ben ik zo druk geweest met onder andere het woondossier, dat ik nauwelijks over mijn eigen toekomst kon nadenken. Na de verkiezingen kon ik rustig al mijn overwegingen afpellen. Ik heb gemerkt dat ik het erg lastig vind mij onderwerpen eigen te maken in een andere dan mijn eigen woongemeente.”

“Verder vind ik het in het belang van de gemeente Lochem belangrijk om de keuze voor een ambtstermijn van 4 jaar vol overtuiging te nemen. Zo kwam ik tot de conclusie dat stoppen in Lochem het beste was. En dat dat nu een logisch moment was vanwege de vorming van een nieuw college. Op mijn verdere toekomst ga ik mijn nu beraden”, aldus de inwoner van Twello. Hij was voor zijn komst naar Lochem fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de gemeente Voorst.

Wethouders

GB meldt te hebben gezocht naar nieuwe kandidaten voor het wethouderschap. ‘Die zijn ook gevonden’, zo is te lezen in een persbericht. Of de meervoudsvorm betekent dat de partij nog een keuze moet maken uit meerdere kandidaten óf dat er meer dan één wethouder aan de slag gaat voor GB, is nog gissen. Uit de boezem van de coalitiebesprekingen is inmiddels naar buiten gesijpeld dat, net als 4 jaar geleden, wordt gepraat over 4 in plaats van 3 wethouders.

De zwaarte van de bestaande wethouderportefeuilles én de opgaves waarvoor de gemeente staat, zouden een extra wethouder rechtvaardigen. In dat geval is het logisch dat GB twee wethouders gaat leveren. Dat doet recht aan de dominantie van de partij in de nieuwe gemeenteraad. Bij de laatste verkiezingen ging GB van 6 naar 8 zetels. De VVD heeft er 3 en de 5 overige partijen elk 2.

Waardering

Fractievoorzitter Marja Eggink van GB zegt: “Robert Bosch heeft met veel enthousiasme en gedrevenheid pittige dossiers op zich genomen. Dat hij nu voor zichzelf de keuze gemaakt heeft om niet terug te keren als wethouder respecteren we uiteraard. Namens de fractie en het bestuur spreek ik graag mijn waardering uit voor al het werk van het afgelopen jaar dat Robert in het belang van Lochem heeft gedaan. Wij wensen hem alle goeds en succes toe voor de toekomst.”