Vier wethouderkandidaten Lochem zijn bekend

0
Met de klok mee, vanaf linksboven: Eric-Jan de Haan (VVD), Lex de Goede (MmL), Wendy Goodin (GB) en Marja Eggink (GB)

LOCHEM/GORSSEL – De drie partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie in de gemeente Lochem hebben hun wethouderkandidaten bekend gemaakt. Het worden er vier, in plaats van de huidige drie. Drie van de vier zijn nieuwkomers in het college. Alleen Eric-Jan de Haan van de VVD blijft op zijn post. GB levert twee wethouders en draagt Marja Eggink en Wendy Goodin voor. Meedenken met Lochem stuurt Lex de Goede de arena in.

Dinsdag werd al bekend dat wethouder Robert Bosch (GB) niet verder gaat. Marja Eggink is een oudgediende en het langstzittende raadslid. De huidige fractievoorzitter van GB was eerder al kort wethouder. Bij verkiezingen na de herindeling in 2005, waarbij Lochem en Gorssel werden samengevoegd, werd GB veruit de grootste partij. Ook toen kwamen er twee GB-wethouders en daarvan was Marja Eggink er een.

Lang duurde dat niet want in 2006 brak de spreekwoordelijke pleuris uit in de partij. Dat resulteerde erin dat een deel van de fractie zich aansloot bij de VVD. De raad nam een motie aan waardoor Eggink werd verzocht om haar wethouderspost op te geven. Dat deed ze en ze verdween toen enkele jaren geheel uit de actieve politiek.

Nieuwkomers

Wendy Goodin is een onbeschreven blad als het om politiek gaat. Ze is momenteel manager/coach bij welzijns- en cultuurorganisatie Welcom in de gemeente Montferland. Daarvoor was ze onder meer werkzaam bij de Raad voor de Kinderbescherming en de Stichting Welzijn Lochem. Ze was daarnaast mede-organisator van het muziekfestival Zonnerock dat enige jaren achtereen werd gehouden in Klein Dochteren. Goodin stond niet op de kandidatenlijst voor GB bij de afgelopen verkiezingen.

Meedenken met Lochem stelt mede-oprichter, lijsttrekker en fractievoorzitter Lex de Goede uit Eefde kandidaat. Hij werkt al decennialang bij de Douane en is momenteel plaatsvervangend directeur informatiemanagement Nederland.

Vier wethouders

Formateur Jan Bart Wilschut zegt over de keuze voor een extra wethouder: “Het aantal van vier wethouders doet recht aan de verkiezingsuitslag waarbij Gemeentebelangen veruit de grootste is geworden met 8 zetels. Daarnaast past het ook bij de grote klus die dit team straks staat de wachten. Er zijn grote uitdagingen voor de gemeente op bijvoorbeeld het gebied van wonen maar ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.”

De verwachting is nog steeds dat het coalitieakkoord begin mei klaar is waarna medio mei de raad de nieuwe wethouders kan benoemen.