Lochem is ‘Wandelgemeente van het Jaar 2022’

0
Lochem kan Wandelgemeeente van het Jaar worden (foto: Jorrit van de Kolk/Achterhoek Toerisme)

LOCHEM/BARCHEM – Lochem mag zich ‘Wandelgemeente van het Jaar 2022’ noemen. Vorige week werd al duidelijk dat de gemeente veruit de meeste stemmen kreeg van het publiek. De gemeenten Rhenen (Utrecht) en Meerssen (Limburg) werden verslagen. Dinsdag werd bekendgemaakt dat de vakjury de keuze van het publiek volgt. Daarmee is de winst definitief.

De afgelopen weken kon gestemd worden via tevoetonline.nl. Na een voorzichtige start kreeg Lochem uiteindelijk ruim 45 procent van de stemmen. De redactie van Te Voet schrijft dat Lochem de regionale bevolking wist aan te zetten tot stemmen via een uitgekiende promotiecampagne.

Afwisseling

De wandelkrant publiceerde eerder verhalen over alle drie genomineerde gemeenten. Over Lochem werd geoordeeld dat afwisseling het sleutelwoord is. Met glooiïngen, landerijen, heuvels, wild, de meanderende Berkel, Gorselse Heide, Grote Veld, IJssel en vele landgoederen.

De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op een later moment. Laura van de Linde, regiocoördinator gemeente Lochem bij Achterhoek Toerisme, meldde Lochem aan voor de jaarlijkse titelstrijd. Ze is blij met de overwinning en vindt dat er wat te vieren valt. Dat gaat in ieder geval volgende week gebeuren, bij de officiële opening van het Achterhoekse wandelnetwerk. Dat gebeurt in wandeldorp Barchem. Of dan ook de prijs van Te Voet kan worden uitgereikt is nog niet zeker.

Titelstrijd

De titel ‘Wandelgemeente van het Jaar’ wordt jaarlijks uitgeroepen. Hieraan doen steeds tientallen gemeenten mee. Hiervoor moet een uitgebreide vragenlijst worden ingevuld. De jury beoordeelt de aanmeldingen op criteria als onderhoud van routes en het aantal onverharde wandelpaden. Op basis hiervan wordt een shortlist van drie gemeenten gemaakt. Over deze gemeenten worden artikelen gewijd en het publiek kan vervolgens stemmen. Een vakjury velt het finale oordeel.